Kapović: EU nam se ekonomski ne isplati, a imat ćemo i manje demokracije

03/02/2011

U raspravi o ulasku u EU javljaju se podvojena mišljenja - neki zagovaraju ulazak, dok su neki strogo protiv, a s obje se strane javljaju različiti razlozi. Dnevni list Glas Istre razgovarao je s mladim znanstvenikom sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta dr. Matom Kapovićem koji pokreće Demokratsku inicijativu protiv EU-a.

Ovaj, kako ga mnogi nazivaju, antiglobalist, ističe da nema ništa protiv Europske unije, ali ne ovakve kakva je danas. Kapović pokreće tzv. ad hoc inicijativu građana čiji će cilj biti govoriti o ekonomskim pokazateljima i stupnju demokracije u Uniji. Tvrdi da su eurobirokrati uglavnom neizabrani te postavljeni s još manje legitimiteta nego političari u Hrvatskoj.

"Kada posve liberaliziramo granice, naše selo će propasti"

Pitanje poljoprivrede Kapović ne karakterizira pozitivno. Tvrdi da se hrvatska poljoprivreda ulaskom u EU neće moći natjecati s razvijenim i subvencioniranim poljoprivrednicima iz Unije, a predviđa i  propast brodogradilišta.
Ulazak u EU ekonomski nam se ne isplati, upozorava Kapović, a dodaje i da ćemo imati još manje demokracije jer je mogućnost utjecaja na vlast koja je u Bruxellesu umjesto u Zagrebu, puno manja. Ideju o većim pravima u sklopu zajednica naziva mitom jer, kako navodi, u Francuskoj primjerice nacionalne manjine uopće ne postoje, dok je kod nas nezamislivo da npr. talijanska manjina nema škole na svom jeziku.

U zadnje se vrijeme pojavljuje sve više intelektualaca koji pričaju protiv ulaska u Europsku uniju, a nedavno je i britanski parlamentarni zastupnik Godfrey Bloom rekao da nam EU ne treba. Uzevši u obzir da bi, prema istraživanjima, danas nešto manje od polovice Hrvata glasalo za ulazak u Uniju, kao i sve prisutniji negativan stav prema našem ulasku u EU, bit će zanimljivo vidjeti ishod referenduma. (MJ)

 

Izvor: www.glasistre.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox