Kinezi i Turci zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku

31/05/2012

Hrvatsko-gospodarska komora bila je domaćin dvaju poslovnih skupova. Na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu sudjelovalo je izaslanstvo Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine (China Council for the Promotion of International Trade - CCPIT) predvođeno potpredsjednikom CCPIT-a Dongom Songgenom, a na Hrvatsko-turskom poslovnom forumu sudjelovao je tursko gospodarsko izaslanstvo tekstilnih tvrtki predvođeno ITKIB-om, Istanbul Textile and Apparel Exporter Associations.

Hrvatska i Kina imaju vrlo dobre političke odnose, stoga je potrebno što brže razvijati i unapređivati gospodarsku suradnju, rečeno je na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu.

Potpredsjednik CCPIT-a Dong Songgen istaknuo je važnost Hrvatske u središnjoj i istočnoj Europi, s kojom Kina razvija dugogodišnje prijateljske odnose. Cilj nam je razvijati ekonomsku suradnju te jačati suradnju između naših dviju komora, kazao je Songgen dodavši kako je moguće još više unaprijediti dostignutu međusobnu robnu razmjenu od 1,6 milijardi dolara.

Hrvatska zauzima važan geografski položaj, posjeduje vrijedne resurse voda i šuma te osobito ima razvijen turizam, što može biti važno za privlačenje kineskih ulaganja. Također je važno razvijati suradnju povezivanjem malih i srednjih tvrtki te poticati međusobna ulaganja, istaknuo je Songgen.

Potrebno je daljnje produbljivanje suradnje HGK i CCPIT-a, čiji je zadatak i poticati hrvatske tvrtke na veći izvoz u Kinu te češće organizirati međusobne susrete i različite poslovne kontakte, a veoma je važna i promocija hrvatskog investicijskog okružja u Kini, rečeno je na skupu.

Drugi skup, Hrvatsko-turski poslovni forum bio je prilika tvrtkama tekstilne i odjevne industrije za razvijanje međusobne poslovne suradnje, ali i kao moguće područje za stratešku suradnju Hrvatske i Turske.

Turski su gospodarstvenici pokazali zanimanje za suradnju i ulaganje u Hrvatsku, a u sklopu foruma održani su i poslovni susreti hrvatskih i 17 turskih tvrtki. (PS/JK)

 

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 

 Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox