Komentar stručnjaka: Kako funkcioniraju najveća logistička skladišta

27/02/2024

Današnje poslovanje potpuno je nezamislivo bez kvalitetnih logističkih rješenja koja podrazumijevaju mnogo širi raspon usluga od samog prijevoza robe.


Prije svega, ona se odnose na optimiziranu distribuciju te na kvalitetno upravljanje skladišnim poslovanjem. Uz tehnološki razvijene logističke centre smještene na žilama kucavicama  pomorskih, željezničkih i cestovnih ruta, jednako su važni sustavi za upravljanje koji podrazumijevaju automatizaciju elektronskog procesa razmjene podataka duž čitavog opskrbnog lanca.

Tvrtka cargo-partner u dugogodišnjem poslovanju  razvila je mrežu u više od 40 zemalja diljem svijeta gdje osigurava preko 300 000 metara kvadratnih otvorenih i zatvorenih skladišnih prostora opremljenih najsuvremenijom tehnologijom te su svi logistički centri izgrađeni i rade u skladu s međunarodnim normama ISO 9001 za upravljanje kvalitetom i ISO 14000 za upravljanje okolišem. U posljednjih godinu dana cargo-partner proširio je kapacitete logističkog centra u Zagrebu (s 12 900 na ukupno 22,270 četvornih metara) te otvorio novi Logistički centar u Istanbulu (sa skladištem koje se prostire na 17,500 četvornih metara) što je doprinijelo već snažnoj mreži skladišta u jugoistočnoj Europi.

Što se događa kada roba stigne u logistički centar?

Nakon što roba stigne u logistički centar, odmah se obavlja kontrola kvalitete i kvantitete kojoj je cilj ustanoviti u kakvom je stanju i zadovoljava li pristigla roba sve propisane kriterije. Potom se razvrstava, označava i paletizira u skladu s dokumentacijom – svaki logistički centar cargo-partnera prati istu strukturu osiguravajući visoko regalno područje skladištenja paleta, jednostavno i složeno odvajanje naloga, podno skladište te cross-dock sistem.

Da bi roba mogla proći postupak carine nužno je osigurati pravilno skladištenje pod carinskim nadzorom, pripremu prateće carinske dokumentacije te zastupanje u carinskom postupku. Nakon postupka uz eventualnu dodatnu provjeru nadležnih tijela dobiva se rješenje da roba može ići u daljnju proceduru što podrazumijeva sortiranje, odnosno grupiranje robe prema zadanim karakteristikama (težini, osjetljivosti i slično). Ako je potrebno, robu je moguće prepakirati kako bi se dodatno zaštitila za daljnju otpremu, a kako bi se olakšala identifikacija paketa, oni se jasno označavaju i markiraju važnim informacijama (datum proizvodnje, uvjeti čuvanja, transporta i slično). Ovako pripremljena roba slaže se u visoki regalni prostor ili mezanin gdje, ovisno o daljim planovima, gdje čeka daljnju distribuciju ili neku od niza dodatnih usluga koje tvrtka cargo-partner osigurava.

Koje su to dodatne usluge u sklopu daljnje distribucije?

Neke od usluga koje se prema zahtjevu korisnika izvršavaju u logističkim centrima su: komisioniranje robe (obuhvaća sve aktivnosti koje prate izdvajanje traženog asortimana prema vrsti i količini kroz paketno ili komadno komisioniranje i podrazumijeva korištenje određenih tehnologija i metoda, kao i organizaciju i upravljanje); kopakiranje, odnosno Co-packing, proces je sastavljanja proizvoda u njegovo konačno završno pakiranje te deklariranje koje podrazumijeva sveobuhvatnu uslugu štampanja deklaracija i označavanja predmetnih artikala odgovarajućim etiketama iz dogovorenog asortimana robe. Kada je potrebno isprobati funkcionalnosti danih uređaja, označiti ih kao ispravne i umetnuti odgovarajuću dokumentaciju, poput garantnog lista ili korisničkih uputa, prakticira se testiranje i umetanje dokumentacije.  Iako dio cjelokupnog transportnog procesa, pretovar  (cross-docking) se može definirati i kao dodatna usluga premještanja robe jer se uz nalog korisnika ona iskrcava iz dolaznih kamiona te se prebacuje u otpremne u vrlo kratkom roku.

Načini distribucije

Da bi roba mogla neometano nastaviti svoj put u lancu opskrbe do krajnjeg korisnika nužno je osigurati kvalitetnu distribuciju – paletnu ili paketnu. Kada govorimo o paletnoj distribuciji treba znati da je preduvjet upravo pravilan način slaganja robe na paletu, kako bi manipulacija paletama i sama isporuka tekli nesmetano. U tom smislu, roba može biti smještena na složive palete, odnosno palete koje se mogu stavljati jedna na drugu, jer se na taj način maksimalno može koristiti teretni prostor. Upravo su palete su idealan odabir za slaganje većih i glomaznih stvari jer osiguravaju dodatnu stabilnost, a sam proces utovara i istovara znatno je lakši. S druge strane paketna distribucija u najširem smislu podrazumijeva uslugu isporuke do krajnjeg korisnika koje mogu biti i pravne i fizičke osobe što se pokazalo izuzetno traženom uslugom u vrijeme rastuće e-trgovine koja podrazumijeva da kupac na svoju adresu dobije željeni proizvod. Ova usluga osigurava i plaćanje na isporuci (Pay on Delivery).

WMS (Warehouse Management System) – sustav optimizacije

Da bi svi procesi rada i aktivnosti bili optimizirani, cargo-partner koristi napredni sustav za upravljanje skladišnim poslovanjem. Ovaj sustav podrazumijeva automatizaciju elektronskog procesa razmjene podataka (EDI) duž čitavog opskrbnog lanca čime u potpunosti izostaje potreba za papirnatom dokumentacijom što je veliki korak u smjeru održivog poslovanja. Također, budući da je kreirani nalog korisnika odmah vidljiv u sustavu te postoji mogućnost praćenja ažuriranog stanja zaliha u realnom vremenu, EDI direktno štedi vrijeme i troškove. Kako bi osigurao mogućnost pravovremenih informacija o robi u distributivnom lancu, cargo-partner svojim kupcima nudi i uslugu Track and trace koja omogućava praćenje statusa pošiljke. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox