Končar će u Hrvatskoj osmišljavati, a u Kini "štancati" brodove

16/05/2011

Poduzetnik Danko Končar, koji želi kupiti tri hrvatska brodogradilišta, najavio je da hrvatska brodogradilišta želi spojiti s jednim kineskim brodogradilištem, tako da se u Hrvatskoj osmišljavaju brodovi koji će se "štancati" u Kini.

 

Končar je u emisiji HTV-a "Nedjeljom u dva" otkrio da osim o kupnji riječkog 3. maja, Kraljevice i Brodotrogira, trenutno u Kini pregovara o kupnji jednog brodogradilišta sličnog tipa poput hrvatskih. Ta bi brodogradilišta spojio u jednu cjelinu, tako da se u Hrvatskoj osmišljavaju brodovi i izrađuju prototipovi, a u Kini bi se ti brodovi gradili u serijama od 20 do 30 komada, rekao je Končar.

Osim toga, Končar planira 50 posto aktivnosti na području brodogradilišta namijeniti za poslove izvan brodogradnje. Primjerice, trogirski škver već ima koncesiju za marinu i pripremljene planove, sada im treba netko tko će u to uložiti novac, kazao je Končar.

Ustvrdio je kako u slučaju njegova preuzimanja triju brodogradilišta neće biti otpuštanja nego "određenih pomicanja" radnika, pojasnivši da misli na višak zaposlenih u administraciji. U jednom brodogradilištu ima sedam zavarivača, ali čak 300 zaposlenih u administraciji, rekao je Končar koji očekuje da će u njihovoj prekvalifikaciji pomoći hrvatske i europske institucije.

Končar je siguran da će Europska komisija prihvatiti njegove programe restrukturiranja brodogradilišta, a onda će sjesti s Vladom i dogovoriti konačne uvjete privatizacije. Napomenuo je kako je i ranije u svojoj poslovnoj karijeri, u Rusiji i u Južnoafričkoj Republici, kupovao propale tvrtke te ih kroz restrukturiranje učinio uspješnim i na njima zaradio velike novce. Uvjeren je da će to napraviti i s hrvatskim škverovima. (Hina/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox