Kreće proizvodnja prvog hrvatskog automobila

20/09/2011

Na sajmu automobila u Frankfurtu izložena je i konačna verzija prvog hrvatskog automobila DOKING-ovog XD-a. Cijena će mu biti 50 000 eura za model s motorom jačine 120 konjskih snaga, piše net.hr

U vrijeme kada kriza donosi rekorde nezaposlenosti i stalni pad proizvodnje i industrije u proizvodnju kreće ni manje ni više nego prvi hrvatski automobil. Pokreću ga dva motora jakosti po 120 konjskih snaga, a ukoliko želite biti ponosni valsnik za to ćete morati izdvojiti 50 000 eura. U ponudi će biti i izvedba s četiri elektromotora ukupne snage 240 KS, ali će biti znatno skuplja od ove verzije. Vlasnik tvrtke DOKING je Vjekoslav Majetić, a tvrtka se bavi proizvodnjom strojeva za razminiranje. U projekt razvoja prvog hrvatskog automobila uložili su 18 milijuna kuna, a predviđeno je da će se godišnje proizvoditi 1 000 primjeraka. 

Iako cijenom teško može konkurirati gradskim automobilima iz klase, ipak se radi o automobilu na električni pogon, pa na isplativost treba gledati dugoročno. Za izdvojenih 50 000 eura može se kupiti auto više srednje klase, ali s druge strane tko ne bi poželio biti ponosni vlasnik prvog hrvatskog automobila. (HT)

 

 

Izvor: www.net.hr 
Foto: Hrvoje Tomić 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox