Linić: Hrvatska će ojačati financije unatoč rizicima

08/02/2012

Štedljivi proračun za 2012. godinu trebao bi pomoći hrvatskoj Vladi da očuva kreditni rejting i omogući zaduživanje u inozemstvu u ovoj godini, kazao je ministar financija Slavko Linić u intervjuu Reutersu.

Vlada je učinila sve kako bi agencijama za kreditne rejtinge pokazala da slijede promjene, da je spremna provesti reforme i smanjiti potrošnju, te istodobno sudjelovati u povećanju investicija, rekao je Linić u razgovoru za Reuters. Napomenuo je kako hrvatskoj Vladi ove godine nije potreban formalni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom da bi povećala svoj kredibilitet. Nemamo velikih obveza i možemo i dalje na financijskim tržištima financirati naš manjak. Nažalost, percipiraju nas kao rizičnu zemlju i kamatne su stope visoke. To je problem koji moramo riješiti, a ovisit će o tome koliko ćemo biti uspješni u reformama, ocijenio je Linić.

Ustvrdio je također da nema prostora za daljnja smanjenja potrošnje u ovoj godini, no da će vlada nastaviti požurivati preustroj državnog sektora, poglavito kompanija u državnom vlasništvu, a što bi, kaže, moglo uključivati i otpuštanja. To je nešto što ne možemo odgađati za 2013. godinu. Te kompanije moraju racionalno poslovati... Privatni sektor to je prošao u posljednje dvije godine a mi u državnom sektoru nemamo prava ponašati se drukčije, istaknuo je Linić. Dodao je kako Vlada očekuje daljnje dvije milijarde eura prihoda od privatizacije, potvrdivši da će na prodaju biti Croatia osiguranje, Hrvatska poštanska banka i manja državna imovina te udjeli u privatnim kompanijama.

Hrvatska bi se EU trebala priključiti u srpnju 2013. godine a Linić je kazao da do ulaska u eurozonu, što je dužna učiniti u nekom trenutku, još predstoji dug put. Kada pogledate naše reforme u mirovinskom, zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi, daleko smo još od eurozone, s obzirom da su reforme spore... Naš je cilj provesti ih i napredovati u smjeru eurozone, no to će biti dugotrajno razdoblje, zaključio je Linić u razgovoru za Reuters. Po mišljenju mnogih, piše nadalje Reuters, Hrvatska bi se eurozoni mogla priključiti potkraj ovoga desetljeća. (Hina/HT)

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox