Madi Sharma hrvatskim poduzetnicima: ti moraš biti promjena koju želiš vidjeti, bez izgovora

21/10/2013

Međunarodno poznata poslovna žena i aktivistica za jednaka prava spolova Madi Sharma u listopadu je posjetila Zagreb kako bi sudjelovala na 3. Međunarodnoj konferenciji poduzetničke edukacije (3ICEL) u organizaciji Visoke škole Nikola Šubić Zrinski.

Izdvojila je pri tom i vremena za Poslovni savjetnik kako bi dala nekoliko poruka hrvatskim poslovnim ljudima, komentirajući pri tom negativnu poslovnu klimu u regiji jugoistočne Europe koju je i sama osjetila. Odmah na početku Sharma je napomenula kako ona nije neki marketinški guru koji se bavi teorijom, već da joj je glavna misija djelovanja – stvaranje novih poslovnih prilika i radnih mjesta.

 

U Velikoj Britaniji ako želite pokrenuti biznis to je za Vas omogućeno besplatno. Mi ne plaćamo nikakve poreze, socijalno osiguranje ili bilo kakve izdatke sve dok ne počnemo zarađivati.

 

Poslovni savjetnik (PS): Na Twitteru se vidjelo da ste odmah po dolasku u Hrvatsku sklapali neke poslove oko maslinovog ulja i kvalitetnih vina. A došli ste ovdje održati predavanje. Znači da je za Vas praksa uvijek ispred teorije?

Madi Sharma (MS): Moja glavna misija je stvaranje poslova, individualno kroz svoju poslovnu grupu sa centrom u Briselu, kao i kroz aktivizam. Trenutno kroz europsku građansku inicijativu prikupljamo milijun potpisa kroz kampanju ACT 4 GROWTH kojom se želi potaknuti stvaranja infrastrukture za potporu razvoja ženskog poduzetništva i zakonodavstva koje će omogućiti bolju ravnopravnost. Mislim da u razvoju ženskog poduzetništva leži veliki potencijal koji trenutno nije iskorišten.

PS: Zašto ističete da je Vaša glavna misija – stvaranje poslova?

MS: Ne volim vidjeti ljude nezaposlene. Danas je glavni cilj poslovanja za velike poslovne subjekte – stvaranje novca, a ne novih poslova. Što veće kompanije, to je i veća odgovornost prema dioničarima da im se isplaćuje novac. Zato smatram da su upravo male i srednje tvrtke one koje mogu napraviti razliku. One su s 98 posto udjela kičma ekonomije i oni moraju stvarati poslove. Ja osobno kao poduzetnik imam odgovornost, pogotovo prema mladim ljudima koji žarko žele raditi.


PS: Ogromna nezaposlenost je rak rana cijele regije. Posjetili ste niz zemalja, od Srbije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske... Sigurno su Vam se brojni poduzetnici požalili na trenutnu situaciju i nedostatak poticajne klime?

MS: Mislim da države rade veliku pogrešku jer ne potiču zapošljavanje na ispravan način. Ne potiču poduzetnike koji žele stvarati nove poslove. Političari obećaju da će to napraviti, ali rade nešto potpuno suprotno. Za mene koja dolazim iz Velike Britanije (VB) u Makedoniju ili Hrvatsku vidim da su postavljene tolike barijere za ulaganje u poslovanje i plaćanje onih koji žele raditi. U VB ako želite pokrenuti biznis to je za Vas omogućeno besplatno. Mi ne plaćamo nikakve poreze, socijalno osiguranje ili bilo kakve izdatke sve dok ne počnemo zarađivati. No u mnogim zemljama, poput primjerice Grčke, trebati imati ured prije nego uopće počnete trgovati. U Srbiji treba plati 64 posto socijalnog osiguranja za radnika, a standardni radni ugovori su potpuno nefleksibilni za poslodavca.

PS: Neki političari tvrde da se tom nefleksibilnošću čuvaju prava radnika?

MS: Ja se apsolutno zalažem za prava radnika. Ali suvremeno poslovanje zahtjeva veliku fleksibilnost. U svojoj tvrtci ne tražim od radnika da bude na poslu u određeno vrijeme, da radi ili da bude slobodan u određene dane – samo da odradi svoj posao. I pogodite što? Dobila sam zapanjujuće dobre rezultate. Zaposlenici mi donose nove ideje poslovanja svaki dan. Kako da ostvarimo da više tvrki stvori takve uvjete rada ako ih država guši besmislenim pravilima?

PS: Zašto mislite da se to ne događa? U Hrvatskoj je nedavno zatvoreno nekoliko tisuća malih tvrtki zbog duga od par tisuća kuna, dok je porezna uprava oprostila stotine milijuna kuna velikim korporacijama?

MS: Političari nisu svjesni što rade ekonomiji, ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europskoj Uniji. Masovno zatvarati male tvrtke zbog malih dugova jednostavno nije logično jer time veliki broj ljudi ostaje bez posla. To se ne može raditi, dok se u isto vrijeme velike korporacije preko svojih lobista uspjevaju izvući s „ubojstvom“. To nije pravi način. Mislim da bi svaki državni zaposlenik prije primanja u državnu službu trebao provesti u privatnom poduzetništvu barem 6 mjeseci – da vidi što mi prolazimo.

PS: Osim neumoljivosti birokratskog aparata u ovo vrijeme se dižu i porezi.

MS: To se događa trenutno u cijelom svijetu, a glavno je pitanje – kako možeš povisivati poreze ukoliko ne stvaraš nove poslove? Samo ih možeš stvoriti u privatnom sektoru, a trenutno se oni jedino stvaraju u malim i srednjim poduzećima. Zadnja američka statistika je pokazala kako u vrijeme krize upravo ona stvaraju najviše novih poslova, pogotovo ženske poduzetnice, zbog čega im treba stvoriti poduzetničku klimu za koju se i ja borim.

Budući da mi je otac tradicionalni Indijac zabranjivao mi je da pokrenem biznis. U braku me se također omalovažavalo, a postala sam i žrtva obiteljskog nasilja s 29 godina života.

 

PS: Prije su ekonomisti više bili fokusirani na njihov posao dok im je sada pažnja okrenuta politici jer ne vjeruju što se događa. Što napraviti?

MS: Trebamo se svi uključiti i promijeniti stvari. Preusmjeriti velika ulaganja u stvari koja nam ne olakšavaju znatno život - u stvaranje malih tvrtki i poduzetništva. U Velikoj Britaniji je nedavno odobreno ulaganje 2 i pol milijarde eura samo kako bi se skratio put željeznice za 15 minuta. Koliko bi se tim novcem moglo pokrenuti malog i srednjeg poduzetništva i koliko bi se stvorilo poslova? Je li skraćivanje puta za 15 minuta sada prioritet? Zagreb izgleda odlično i novo, ali je li trebate sve te velike i staklene zgrade? Europska komisija također ulaže i dalje u izgradnju novih i velikih građevina, a je li ih trenutno trebamo? Ono što trebamo je ulaganje novca u stvaranje novih poslova.

PS: Slično se dogodilo i s američkom ekonomijom zbog ulaganja u ratove umjesto u kreiranje novih poslova.

MS: Ono što fali trenutnim političkim vođama je odgovornost prema ljudima, kao i transparentnost njihovih poteza. Potrebno je više etike, moralnosti i odgovornosti. Kad politika postane toliko koruptivna da se ljudima zgadi izlaziti na birališta to znači rast nečeg zlog.

PS: Kako ne odustati u takvom okruženju, pogotovo što se tiče poduzetništva?

MS: Treba vjerovati u sebe. Budući da mi je otac tradicionalni Indijac zabranjivao mi je da pokrenem biznis. U braku me se također omalovažavalo, a postala sam i žrtva obiteljskog nasilja s 29 godina života. Kada me suprug istukao mogla sam ostati ležati i razmišljati o tome kako sam žrtva, ili ustati i promijeniti svoj život. Dvadeset godina poslije tu sam gdje jesam. Prije nisam imala dovoljno samopouzdanja i nema šanse da bi mogla obaviti interview poput ovog. Nasilje se prema statistici događa jednoj od tri žene i ako nećemo o tome javno pričati i dalje će se problem gurati pod tepih. Uvijek u sobi gdje o tome pričam je neka žrtva koja mora znati da postoji svjetlo na kraju tunela.  

PS: Kako ste krenuli s poslom?

MS: Počela sam sama raditi proizvode i vidjela da se uspješno prodaju. Zaposlila sam još 4 osobe, a ključ je bio u tome da se radilo o osobama koje su bile duže vremena nezaposlene. One su pokrenule moju tvornicu i zato sam zavoljela stvarati nove poslove.

PS: Gdje poslujete Vi osobno?

MS: Moje tržište je globalno. I to je ono što posebno želim naglasiti mladim poduzetnicima – za biznis nema granica, posebno danas u vrijeme interneta. Moj osobni tajnik je u Delhiju (Indija) i s njim sam se čula danas u 6 ujutro, a moj je najveći klijent u Sjedinjenim Američkim Državama kojem sam pisala mail oko 3 u noći.

PS: Poruka za kraj poduzetnicima i onima koji to žele postati?

MS: Ako prihvatite da ste odgovorni za sve u svom životu i prestanete kriviti druge za ono što Vam se događa – Vi ćete apsolutno poletjeti. PS/Goran Jungvirth

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter  

               


Ekskluzivni intervju za Poslovni savjetnik
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox