Mali trgovci protiv zabrane izlaganja duhanskih proizvoda

14/09/2011

Savez udruga malih trgovaca danas je priopćenjem reagirao na najave da bi se izmjenama Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda potpuno zabranilo njihovo izlaganje u trgovinama, ističući da bi to bio dodatni udarac ionako ugroženim malim trgovcima.

 

"Ukoliko Vlada usvoji prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda i potpuno zabrani njihovo izlaganje u trgovinama - bit će to dodatni udarac na ionako ugrožene male trgovce", navodi se u priopćenju Saveza udruga malih trgovaca.

Savez je, kako se dodaje, "odlučio odmah i s velikim ogorčenjem" reagirati na nedavno primljenu vijest kako Vlada namjerava po hitnom postupku usvojiti izmjene i dopune tog zakona.

 

Od početka krize zatvoreno 3000 malih trgovina

Savez udruga malih trgovaca upozorava da je u posljednje tri godine, od početka krize, u Hrvatskoj zatvoreno oko 3000 malih trgovina.

"Natjerati male trgovce da sakriju legalnu robu koju prodaju siguran je put ka njihovom ubrzanom propadanju koje je zadnjih nekoliko godina već ionako dramatično. Dobro su to razumjele mnoge zemlje koje su odustale od zabrane izlaganja cigareta. U Europskoj uniji samo je jedna zemlja uvela ovu ekstremnu mjeru - Irska, a posljedice te mjere vrlo su upitne i ispod svih očekivanja, osim kada je u pitanju rast crnog tržišta koji u Irskoj doseže već 30 posto ukupne potrošnje", ističu iz Saveza. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox