Među 500 najvećih tvrtki srednje Europe samo 13 hrvatskih

08/09/2011

Na ovogodišnju Deloitteovu listu 500 najvećih tvrtki u srednjoj Europi po prihodu od prodaje ostvarenom prošle godine nalazi se 13 hrvatskih tvrtki, a slično kao i prošle godine vodeće mjesto među hrvatskim tvrtkama zadržao je koncern Agrokor.

Prva na listi je, kao i prijašnjih godina, poljska naftna kompanija PKN Orlen s prihodima od 20,9 milijardi eura. Slijedi mađarski MOL s 15,5 milijardi eura prihoda, dok je treća češka Škoda (u vlasništvu njemačkog Volkswagena) s prihodom od 8,6 milijradi eura.

Agrokor prvi

Agrokor se prvi među hrvatskim tvrtkama, na 28. mjestu na listi 500 najvećih u srednjoj Europi, svrstao s prihodima od prodaje od 3,6 milijarde eura u 2010., a slijedi ga INA Grupa (30. mjesto) koja je zabilježila i najveći rast prihoda u toj godini, za 17 posto, na 3,5 milijarde eura.

HEP Grupa je među hrvatskim tvrtkama treća, na ukupno 85. mjestu s prihodima od 1,6 milijardi eura, Konzum četvrti (ukupno 97.) s 1,5 milijardi eura prihoda. HT Grupa se s prihodom od 1,1 milijardu eura na listi našla na 140. mjestu, a iako peta hrvatska tvrtka na toj listi, HT je među svim hrvatskim tvrtkama na listi najprofitabilnija, odnosno s najvećom neto dobiti prošle godine. Od ostalih hrvatskih tvrtki tu su još Prirodni plin, Zagrebački Holding, Podravka, Vipnet i druge, dok su ove godine s liste 500 najvećih izostale Vindija, Končar i Pliva koji su bile lani, ali se, kaže Krešić, nalaze tek malo ispod 500-og mjesta.

Zagrebačka banka prva

Deloitte je danas objavio i liste 50 najvećih banaka i 50 najvećih osiguravatelja u srednjoj Europi, a prva tri mjesta među bankama (po imovini) drže poljska banka PKO BP, mađarska OTP Bank i češka ČSOB, dok su to među osiguravateljima (po bruto zaračunatoj premiji) poljski PZU, te češke Česka Pojišt'ovna i Kooperativa pojišt'ovna.

Na listama su i četiri banke iz Hrvatske - Zagrebačka (11. mjesto), PBZ (24.), Erste (34.) i RBA (43.), odnosno tri osiguravatelja - Croatia osiguranje (16.), Euroherc (47.) i Allianz Zagreb (48.). (Hina/jk)

 

 

Foto:  Slavko Midzor/PIXSELL

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox