Merkel ponovno najmoćnija žena svijeta

23/08/2012

Njemačka kancelarka Angela Merkel i ove je godine najmoćnija žena svijeta, na drugom je mjestu američka državna tajnica Hillary Clinton, a na trećem brazilska predsjednica Dilma Rousseff, objavio je magazin Forbes.

Ovo je peti put u šest godina da je Forbes njemačku kancelarku Merkel stavio na čelo najutjecajnijih žena svijeta.

Na četvrtom mjestu je Melinda Gates, supredsjednica Zaklade Billa i Melinde Gates i supruga osnivača Microsofta Billa Gatesa, slijedi izvršna urednica New York Timesa Jill Abramson, predsjednica najveće oporbene stranke u Indiji Sonia Gandhi, zatim prva američka dama Michelle Obama i direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Popisom dominiraju poslovne žene i Amerikanke, dok je na popisu stotinu najmoćnijih žena svijeta samo 11 Europljanki. Najmoćnije žene svijeta prosječno imaju 55 godina i dolaze iz 28 zemalja, a a bave se biznisom, politikom, medijima, tehnologijom, modom, industrijom zabave ili su angažirane u dobrotvornim udrugama, piše Business.hr.

Američka televizijska voditeljica Oprah Winfrey nalazi se 11. mjestu, pjevačica Lady Gaga na 14. (ujedno je i najmlađa na popisu), argentinska predsjednica Cristina Fernandez Kirchner je 16., burmanska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi 19., kraljica Elizabetha II. je 26. (i s 86 godina najstarija na listi), pjevačica Beyonce je 32., novinarka Christiane Amanpour 53., glumica Angelina Jolie 66., a autorica Harryja Pottera J.K. Rowling na 78. je mjestu. (jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox