'Milenijalsi' u Hrvatskoj najviše vole…

03/08/2018

Najnovije istraživanje provedeno u Hrvatskoj o najboljem omjeru cjene i kvalitete proizvoda i usluga, pokazuje da Milenijalsi u Hrvatskoj, najvišu ocjenu za najbolji omjer cijene i kvalitete daju poduzećima i brandovima kao što su Allianz, eKupi, Bnet, FlixBus, Colgate, Nescafé, Volkswagen...


Proizvodi i brandovi kao što su Allianz, eKupi, Bnent, FlixBus, Colgate, Nescafé, Volkswagen za milenijalse u Hrvatskoj su među ostalim, najbolji izbor kada se traži najbolji omjer cijene i kvalitete proizvoda i usluga na hrvatskom tržištu.

Ovo su rezultati najnovijeg, inovativnog istraživanja u vezi s nagradom za najpovoljniju kupnju u Hrvatskoj – Best Buy Award Millennials Hrvatska 2018/2019 koje je provela međunarodna organizacija ICERTIAS. Ovim istraživanjem, organizacija mjeri iskustvo i zadovoljstvo mladih potrošača, omjera cijene i kvalitete proizvoda i usluga dostupnih na hrvatskom tržištu. Istraživanje je provedeno tijekom lipnja 2018. godine.

Globalni trendovi ukazuju da je ponašanje jedne skupine potrošača iznimno bitno za tvrtku i njen rast, a riječ je o MILLENNIALS skupini potrošača (rođeni između 1982 – 2000) i upravo su oni okosnica inovativnog – Best Buy Award Millennials istraživanja.

Pitanja u istraživanju Best Buy Award Millennials bila su otvorenog tipa tj. ispitanici nisu imali ponuđene odgovore. Ispitanici su mogli slobodno navesti imena proizvođača i pružatelja usluga koji, na osnovu njihovog iskustva, nude najbolji omjer cijene i kvalitete na tržištu.

Na primjer, ispitanicima, pripadnicima Millennials generacije je u anketi u kategoriji „digitalne televizije“ postavljeno sljedeće pitanje:

„Navedite naziv davatelja usluga digitalne televizije (pristup različitim televizijskim kanalima digitalnom / internet / kabelskom vezom) koji po vašem osobnom iskustvu ili iskustvu vaših bližnjih nudi najbolji omjer cijene i kvalitete na hrvatskom tržištu.“

Najčešći odgovor ispitanika na ovo pitanje je bio – „Bnet“.

U kategoriji „osiguravajuća kuća“, prvo mjesto (najviše glasova hrvatskih potrošača Millennials generacije) osvojio je Allianz.

U kategoriji obiteljskog automobila prvo mjesto zauzeo je Volkswagen.

Prva mjesta u okviru ostalih kategorija koje su istraživane u Hrvatskoj zauzeli su i među ostalim eKupi (internet trgovina), Colgate (pasta za zube), Nescafé (instant kava), FlixBus (međunarodni autobusni prijevoz), Decathlon (trgovina sportskom obućom, odjećom i opremom), PIP (med), Gavrilović (mortadela), Mulino Bianco (dvopek), Jar (deterdžent za ručno pranje posuđa), L'oreal (šampon za kosu), Gorenje (proizvođač bijele tehnike), Aqua Maris (sprej za nos), Dove (dezodorans), Ožujsko (pivo) itd.

U okviru istraživanja o najboljem omjeru cijene i kvalitete – Best Buy Award Millennials Hrvatska, od ispitanika je traženo da daju vlastito mišljenje što na osnovu njihovog osobnog iskustva sa određenim kategorijama proizvoda i usluga prisutnim na hrvatskom tržištu, predstavlja najbolji omjer cijene i kvalitete.

Važno je napomenuti da istraživanje Best Buy Award ne mjeri tržišne udjele, ili snagu branda, već isključivo i samo iskustvo, zadovoljstvo i percepciju ispitanika omjerom cijene i kvalitete usluge, proizvoda i ponude na tržištu.

Metodologija i uzorkovanje
Istraživanje Best Buy Award Millennials Hrvatska 2018/2019, provela je međunarodna organizacija ICERTIAS – International Certification Association GmbH (www.icertias.com) na uzorku od 1.200 ispitanika. Svi ispitanici koji su prisustvovali istraživanju su građani Hrvatske – isključivo korisnici interneta starosti 18-37 godina (Millennials generacija – generacija Y). Anketiranje je izvršeno web anketom, tokom lipnja 2018.godine, uz korištenje CAWI – DEEPMA (Computer Assisted Web Interwieving – Deep Mind Awareness) metode.

MILLENNIALSI U FOKUSU
Millennialsi su jedna od najvećih generacija na Zemlji, a samim time iznimno se povećava njihov udio u radnoj snazi. Stariji Millennialsi, oni u dobi od 25-35 upravo sada se nalaze u godinama kada će najviše trošiti (osamostaljenje, osnivanje obitelji i dr.).

Upravo njihova veličina i potrošačka snaga je ono što ih čini iznimno bitnom skupinom potrošača u godinama pred nama.

Millennialsi su mladi potrošači i profesionalci koji neizbježno nose visoku životnu vrijednost. Trenutno se nalaze u životnoj fazi kada samostalno zarađuju što im omogućava da više troše; zahvaljujući visokom stupnju obrazovanja grade karijeru te teže napredovanju kako bi ostvarivali veće plaće; osnivaju obitelji što povećava njihov obujam kao i sadržaj kupovine.

Trenutno se grade njihovi stavovi o proizvodima i uslugama te se na njih još može utjecati te su upravo oni od dugoročne važnosti za svaku tvrtku.

Millennialsi su inovatori koji prvi prihvaćaju novitete na tržištu te svojom kupovinom utječu na svoju djecu i roditelje - influence power.

Cilj projekta i certifikata Best Buy Award je pojednostavljivanje potrage za proizvodima i uslugama najboljeg omjera cijene i kvalitete. Cilj projekta je olakšati potrošačima pronalazak onih najboljih proizvoda i usluga na tržištu. 

Best Buy Award - nagrada za najbolji omjer cijene i kvalitete 
Za svaku istraženu kategoriju, samo jedan proizvod (ili usluga) može nositi Best Buy Award znak koji se zahvaljujući najvećem broju glasova potrošača plasirao na vrh svoje kategorije.

Istraživanje Best Buy Award sprovodi se u skladu s odredbama Međunarodnog kodeksa za sprovođenje tržišnih i društvenih istraživanja, koji su donijele Međunarodna trgovačka komora (ICC) i Svjetsko udruženje istraživačkih stručnjaka (ESOMAR).

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox