Mudrinić: Već smo krenuli igrati europsku utakmicu, ali nismo spremni za nju

26/09/2012

Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave HT-a izabran je za novog predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca.

Svakoj Vladi koja želi osigurati bolju budućnost ove zemlje HUP je prirodan partner. Zato moramo zajedno raditi na stvaranju uvjeta za stvaranje novih vrijednosti. Moramo omogućiti kapitalu da stvara nova radna mjesta, što će konsekventno pozitivno utjecati na rješavanje brojnih društvenih problema s kojima smo suočeni. Danas nemamo uvjete u kojima bi kapital mogao stvarati novu vrijednost, nova radna mjesta.

Zato što nemamo poticajno okruženje za ulaganja mi kapital gubimo, a posljedično gubimo i zaista stručne ljude. Te uvjete moramo što prije promijeniti i to je ono za što ću se kroz HUP, u partnerstvu s Vladom, nastaviti zalagati jer vremena za beskrajna preispitivanja i rasprave nemamo. Za Europu smo se vec opredijelili te se ne možemo više baviti pitanjima prihvaćamo li europska pravila igre ili ne. Jedino pravo pitanje je kako se čim prije osposobiti za utakmicu koju smo već krenuli igrati, a nismo za nju spremni. Tvrdimo da smo prihvatili tržišnu ekonomiju, ali zapravo smo u velikom dijelu javnosti nepovjerljivi prema investitorima. Često ih dočekujemo kao nužno zlo, sumnjajući u njihove dobre namjere.

Istovremeno, očekujemo razinu socijalnih prava kakva postoji samo u bogatim i visoko konkurentnim društvima, što znamo da nismo. Da bismo postali i bogati i visoko konkurentni, svi zajedno moramo raditi na boljitku i obogaćenju našeg društva, na stvaranju novih vrijednosti, na razvoju znanja i kompetencija, kako bismo mogli ulagati u školstvo i zdravstvo kao najvažnije društvene servise i kako bismo mogli pružiti podršku onima među nama koji se iz opravdanih razloga ne mogu prilagoditi kompetentnom okružju. Podjele i polarizacije su štetne po Hrvatsku. Malo nas je, zaključio je Mudrinić.

Na jučerašnjoj sjednici osim predsjednika izabrani su i novi članovi Izvršnog odbora. Tako su u Izvršni odbor u četverogodišnjem mandatu izabrani su: Tomislav Thür (izvršni direktor korporativnih poslova u INA-i), Zdenko Adrović (predsjednik Uprave Raiffeisenbank Austria d.d.), Gordana Deranja (generalna direktorica Tehnomont Pula d.d.), Petar Lovrić (direktor i vlasnik poduzeća EKUS d.o.o. i Kadus d.o.o.), Željko Zadro (predsjednik i član Uprave Viro tvornice šećera d.d.) i Branko Zec (član Uprave Adris grupe). Nadzorni odbor cine Branko Roglić (vlasnik grupacije Orbico), Antun Petrić (tvrtka Pluto d.d.) i Boris Galić (predsjednik Uprave Allianza). (jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox