Najproduktivniji ste između 9 i 12 sati

10/12/2010

Energija je vrlo važna za produktivnost i kada nam padne razina energije, ne možemo niti raditi kvalitetno. Poslovni dnevnik tvrdi da nam je u određenim periodima u danu energija na višoj razini te da tada trebamo najviše raditi.

 

Biološki sat čovjeka utječe na razinu energije, pospanost i slične funkcije, a njega pak pokreću hormoni hipofize i epifize koji se u različito doba dana različito luče. Postoje određena razdoblja u danu kad nam je energija visoka ili pak niska i to se svaki dan ponavlja, tako da ove "energetske" periode treba što bolje iskoristiti za rad.

Istraživanjima se došlo do saznanja da svaki posao ima tzv. udarni termin, a za njega nam je potrebno najviše energije. Sve mentalne aktivnosti preporučljivo je planirati u razdoblju između 9 i 12 sati jer su naše intelektualne sposobnosti tada najnaglašenije. Dakle, ovo je "prime time" za kalkulacije i analize.

 

Zubara ili depilaciju planirajte od 13 do 16 sati jer nam je otpornost na bol tada najviša, a poslije 18 sati su nam reakcije najbrže.

 

Verbalna jačina najbolje se doseže između 12 i 14 sati pa ako možete utjecati na raspored držanja govora, sastanaka, pisanja govora i sl., učinite to u spomenutom terminu.
Najtromiji smo pak pred kraj radnog vremena, od 15 do 18 sati i tada gubimo koncentraciju i skloni smo pogreškama. Najlakše poslove u radnom danu bilo bi poželjno ostaviti za tada. 

Dakle, nije sve u obrazovanju ili recimo prehrani. Nešto se ipak odvija i pod zagonetnom rukom majke Prirode, a ako ju osjećate, onda vam eto itekako može pomoći i u poslovanju. (MJ)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 10. prosinac 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox