Ne odustaju: Vraćaju se Subway, Costa Coffee i Vapiano?!

17/06/2011

Subway, Vapiano i Costa Coffee svjetske su franšize, a zajedničko im je da su sve doživjele neuspjeh na hrvatskom tržištu, no nisu od njega odustale te se namjeravaju vratiti, kaže Dušan Žerak, direktor slovenske tvrtke FranAdria, koja  zastupa neke od najvećih franašiza, piše Business.hr.

Iako nije želio govoriti o detaljima,  Žerak je potvrdio da prema informacijama kojima raspolaže, sve tri franšize; Subway, Vapiano i Cosa Coffee se vraćaju u Hrvatsku. Uspjeh franšize prije svega ovisi o menadžerskim sposobnostima investitora, dobrom odabiru lokacije, pravilnom odabiru franšize koja će biti adekvatna za naše tržište, rekao je Žerak.

Predsjednica Hrvatske udruge za franšizno poslovanje Ljiljana Kukec također smatra da za navedene franšize još nije završena priča na domaćem tržištu.

Ovi primjeri ne šalju dobru poruku, što nije uvijek do franšiza. Ako vam kažem da je Subway uspješna marka koja je odlično primljena u Hrvatskoj i koja posluje u cijelom svijetu,  a da je nestala s tržišta u čudnim okolnostima, onda se ne može reći da je krivica u Subwayu. U slučaju Costa Coffeea nije dobro odrađena adaptacija na lokalno tržište, no za njih priča nije gotova i vratit će se, kaže Kukec. (jk)

 

Izvor: Business.hr, 17. lipnja 2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox