Nema dosta sredstava za audiovizualna djela pa država "uskače"

01/06/2011

Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrilo je državne potpore za poticanje audiovizualnih djelatnosti sadržane u prijedlogu Programa dodjele sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, priopćeno je danas iz AZTN-a.

 

Potpore su sukladne odredbama Zakona o državnim potporama, a njihov davatelj bit će Agencija za elektroničke medije (AEM).

Instrument državne potpore je subvencija, a putem državne potpore odobrene kroz ovaj Program, pojedinom korisniku se može dodijeliti do 50 posto troškova proračuna za proizvodnju pojedinog audiovizualnog i audio djela.

S obzirom da su audiovizualna djela dvojne prirode - ona su u gospodarskom smislu roba, ali su istodobno i kulturno dobro, odnosno kulturni proizvod koji odražava i oblikuje društvo, njihovo stvaranje i emitiranje u ovom konkretnom slučaju nije isključivo prepušteno zakonima tržišta, te je za njihovo poticanje moguće dodijeliti državne potpore, smatra AZTN.

Država ima ključnu ulogu

Agencija smatra da je proizvođačima audiovizualnih djela na lokalnoj i regionalnoj razini teško ostvariti razinu financijskih sredstava dostatnih za proizvodnju pojedinog audiovizualnog djela od kulturnog odnosno javnog interesa i da u takvim okolnostima državna potpora ima ključnu ulogu.

Ocjena je Vijeća AZTN-a, da se ciljevi i svrha prijedloga Programa dodjele sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija odnose isključivo na poticanje proizvodnje kvalitetnih audiovizualnih djela radijskih i televizijski nakladnika na lokalnoj i regionalnoj razini.

Potpore sadržane u tom Programu mogu se odobriti za opravdane troškove neposredno vezane uz pojedini audiovizualni i radijski program. Međutim, Vijeće AZTN-a je posebno naglasilo da se sredstva Fonda ne mogu dodijeliti za poticanje proizvodnje zabavnog programa i audiovizualnih djela neovisnih proizvođača te za one programe koji se već sufinanciraju iz proračunskih sredstava svih razina po bilo kojoj osnovi, uz iznimku programa nakladnika neprofitne televizije i radija do utvrđenog maksimalnog iznosa intenziteta potpore.

Također, potpora ne može biti dodijeljena nakladnicima televizije i radija kojima je Vijeće za elektroničke medije izreklo opomenu u prethodnih 12 mjeseci i/ili koji su u prethodnih 12 mjeseci prekršajno kažnjeni na temelju pravomoćne sudske odluke zbog kršenja odredbi Zakona o elektroničkim medijima; poduzetnicima u teškoćama, stečaju ili postupku likvidacije, poduzetnicima koji imaju nepodmirenih obveza prema državnom proračunu ili zaposlenicima te poduzetnicima od kojih je zatražen povrat potpore ili koji se nalaze u postupku povrata potpore, navodi se u priopćenju AZTN-a. (Hina/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox