Osiguranje malih i srednjih poduzetnika – potreba ili luksuz?

26/05/2011

Magazin Banka organizirao je drugi okrugli stol u okviru projekta Tržište osiguranja. Tema je osiguranje malih i srednjih poduzetnika, o čemu su govorili predstavnici osiguravajućih društava, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

 

Osiguravajuća društva procjenjuju da čak 90% malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj nije osigurano ili imaju osiguranje s nedovoljnim pokrićima. Ovu poražavajuću procjenu u ime osiguravatelja iznio je Slaven Dobrić, član Uprave Allianza Zagreb, na okruglom stolu Banke na kojemu se govorilo o značaju malih i srednjih poduzeća za gospodarstvo, o tome kako poduzetnici upravljaju rizicima te u kojoj se mjeri osiguravaju od različitih rizika s ciljem sigurnijeg poslovanja i zaštite imovine.

Poduzetnici ne znaju dovoljno o osiguranju

Među malim i srednjim poduzetnicima nedostaje svijesti o potrebi osiguranja - napomenuo je Dobrić naglasivši kako se osiguranja ne koriste kao sredstvo upravljanja rizikom već se na njih isključivo gleda kao na trošak. Kao pozitivan primjer naveo je osiguranje jedne poslovne zgrade čija je premija od 26.000 kuna pokrila štetu uzrokovanu olujom u iznosu od 500.000 kuna te poduzetnicima poručio kako nijedna premija s adekvatnom zaštitom nije neadekvatna.

Društva upozoravaju da dvije trećine malih i srednjih poduzeća, koji imaju ugovorenu neku policu, osiguravaju u pravilu samo motorna vozila. Takva su osiguranja u  najvećoj mjeri uvjetovana (obvezna automobilska odgovornost; kasko osiguranje vezano uz kredit ili leasing). Riječ je o osiguranjima koja ne štite nekretnine i opremu tvrtke, niti pružaju bilo kakvo osiguranje zaposlenicima.

Za sve osiguravajuće kuće segment malog i srednjeg poduzetništva iznimno je značajan, pa tu raste i konkurencija. Na sve snažnije natjecanje podsjetio je Drago Klobučar, direktor imovinskih osiguranja Croatia osiguranja naglasivši kako se konkurencija s tržišta auto-osiguranja preselila na različita imovinska osiguranja. 

Prva šteta za osiguranje od odgovornosti menadžera

 CO je bio prvi osiguravatelj s ponudom osiguranja od odgovornosti menadžera, a Klobučar je spomenuo da je nedavno prijavljena i prva šteta u jeku antikorupcijske kampanje. 

Smatramo da rješenje problema preniske zastupljenosti imovinskih osiguranja nije u odredbi koja bi ih učinila obveznim, jer kad postoji obveza zadovoljava se samo minimum propisanog - kazala je Snježana Žokvić, voditeljica Odjela za obradu osiguranja imovine i odgovornosti Grawe Hrvatska. 

Na okruglom stolu, koji je organiziran pod pokroviteljstvom Allianza Zagreb, iznesena su  i iskustva zemalja-članica EU, koja govore kako mali i srednji poduzetnici predstavljaju više od 99% svih pravnih osoba i zapošljavaju dvije trećine ukupno zaposlenih. Upravo u tom segmentu u posljednje vrijeme raste svijest o rizicima koji mogu utjecati na njihovo poslovanje, što je posebno uvjetovano velikim prirodnim katastrofama, kao što su poplave i oluje u Europi te nedavni potresi u Japanu.

U hrvatskom su gospodarstvu mali i srednji poduzetnici velika snaga. Prema podacima HGK prošle  je godine bilo registrirano više od 89 tisuća malih i srednjih poduzetnika s 575 tisuća zaposlenih. Tome treba dodati i više od 93 tisuće obrtnika, što je ukupno oko 57 % svih zaposlenih u Hrvatskoj.

Raste uloga posrednika u osiguranju

Hrvatska banka za obnovu i razvitak u svojih dvadesetak godina postojanja tom je segmentu odobrila ukupno 15.000 kredita vrijednih 25 milijardi kuna, uglavnom za investicijska ulaganja. HBOR je poduzetnicima prije krize u najvećoj mjeri odobravao kredite za investicijska ulaganja, dok se manji dio odnosio na kredite za obrtna sredstva. Tijekom krize odnos se posve promijenio pa su sada s 80 posto zastupljeni krediti za obrtna sredstva koji poduzetnicima pomažu u prevladavanju problema likvidnosti - kazala je  Jadranka Mršić Hebrang, rukovoditeljica Direkcije malog i srednjeg poduzetništva HBOR-a.

Na skupu se također čulo kako je kriza donijela i nešto dobro – promijenio se i odnos osiguravatelja prema malim i srednjim poduzetnicima u smislu ponude i posebnih paketa prilagođenih konkretnom poduzetniku.

Osiguravatelji su ukazali i na značajnu ulogu brokera u prodaji. Oko 5 posto premije pokrivaju posrednici, dok je na razvijenim tržištima taj udio 60-70 posto kazao je Svanimir Steiner, predsjednik Udruženja posrednika u osiguranju. (PS/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox