Peugeot će u Hrvatskoj zaposliti 400 ljudi?!

03/06/2011

U suradnji s francuskom-konzultantskom tvrtkom AKKA Technologies Hrvatska bi trebala dobiti kvalificiranu grupu inženjera što bi bila osnova za dolazak stranih ulagača iz automobilske industrije u Hrvatsku, piše Business.hr.

List piše kako je ovu francusku tvrtku Hrvatskoj približio austrijski magnat Frank Stronach, utemeljitelj međunarodne tvrtke Magna koja se bavi proizvodnjom autodijelova. Zastupnik Magne u Hrvatskoj Jurij Pinter kaže kako je europska industrija ponovno u konjukturi te da je obrazovanje domaćeg kadra prvi korak uključivanju Hrvatske u globalne industrijske procese.

Pinter kaže da su aktivnosti već počele te da će AKKA  idućih mjeseci odabrati 40 inženjera i tehničara iz Hrvatske te ih poslati u Francusku na školovanje u trajanju od tri do šest mjeseci.

400 radnih mjesta

Nakon toga bi AKKA u Hrvatskoj u suradnji s Peugeotom otvorila inženjersku tvrtku koja bi zaposlila 400 ljudi. Suradnja s AKKA-om znači dolazak prethodnice automobilske i avioindustrije jer AKKA radi za Peugeot, Renault te za europski konzorcij EADS koji je vlasnik Airbusa i Eurocoptera, kaže Pinter. Dodaje da su predstavnici francuske tvrtke AKKA dobili podršku potpredsjednika Vlade za investicije, Domagoja Ivana Miloševića koji ih je povezao s fakultetima i drugim institucijama kako bi što prije pronašli željene stručnjake. AKKA Technologies godišnje ima prihode od 400 milijuna eura, a poslovi s EADS-om priskrbe im stotinu milijuna eura.

O rastu europske automobilske industrije govori i neslužbena informacija da je tvrtka Saint Jean Industries iz Slavonskog Broda dobila na temelju ugovora s Daimlerom.Tvrtka Saint Jean Industries je u francuskom vlasništvu, a za Daimler bi trebala proizvoditi 60 milijuna turbopunjača za automobile. Iako su predstavnici Daimlera obišli pogone u Slavonskom Brodu, još se čeka potvrda o sklopljenom poslu. (jk)

 

 

Izvor: Business.hr, 3. lipnja 2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox