Poslovni rezultati grupacije Emirates

11/05/2018

Grupacija Emirates objavila je da 30. uzastopnu godinu završava s dobiti i kontinuiranim širenjem poslovanja.


U godišnjem izvješću za 2017-2018. godinu gupacija Emirates je u financijskoj godini zabilježila dobit od 4,1 milijarde AED (1,1 milijardu USD), što predstavlja rast od 67% u odnosu na prošlu godinu. Poslovni prihodi grupacije dosegnuli su 102,4 milijarde AED (27,9 milijarde USD) odnosno 8 posto više nego prošle godine, dok je saldo gotovine Grupacije porastao za 33 posto na 25,4 milijarde AED (6,9 milijarde USD) uz zamah ostvaren izdanjem obveznice u ožujku i snažnim rezultatima prodaje zahvaljujući ranijem početku uskršnjim praznicima potkraj ožujka.

S obzirom na ukupnu dobit grupacija je donijela odluku o isplati dividende u iznosu od 2,0 milijarde AED (545 milijuna USD) dioničaru Investment Corporation iz Dubaija.

Njegovo Veličanstvo Šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, predsjednik i glavni izvršni direktor aviokompanije i grupacije Emirates rekao je: Poslovno okruženje u 2017.-2018., iako poboljšano, ostalo je vrlo zahtjevno. Svjedočili smo nastavku političke nestabilnosti, volatilnosti valuta i devaluacijama u Africi, rastu cijena nafte i posljedičnom rastu naših troškova te neumoljivom pritisku tržišta u smjeru smanjenja marži. U prilog su nam išli snažan globalni oporavak zračnog kargo prometa, kao i relativno jačanje ključnih valuta u odnosu na američki dolar. Na sve izazove svakoga poslovnog ciklusa reagirali smo agilno, ne ispuštajući iz vida budućnost, pa tako ni ova godina u tome nije bila izuzetak. U razdoblju 2017.-2018. Emirates i dnata zaključili su 30. uzastopnu godinu koja završava s dobiti, zabilježili rast u svim segmentima poslovanja te nastavili ulagati u inicijative i infrastrukturu koja će nam osigurati uspješnu budućnost.”

U 2017.-2018. godini grupacija je uložila ukupno 9,0 milijardi AED (2,5 milijardi USD) u nove zrakoplove i opremu, stjecanje trgovačkih društava, moderne objekte, najnovije tehnologije i inicijative za zaposlenike.

Emirates je objavio da se obvezao na dva vrijedna ugovora o nabavi novih zrakoplova tijekom ove godine: 40 zrakoplova Boeing 787-10 Dreamliner za 15,1 milijardi USD, čija će isporuka započeti 2022. godine, te 36 dodatnih zrakoplova A380, uključujući i 16 opcija, u vrijednosti od 16 milijardi USD.

Ključna ulaganja dnate u prošloj godini uključivala su: stjecanje američkog AirLogistixa, čime su otvorena vrata za ulazak na američko tržište kargo prijevoza, širenje kapaciteta za prihvat i otpremu tereta s novim skladištima i opremom na londonskom Gatwicku, amsterdamskom Schipholu i u Adelaideu, nove kapacitete za catering u Dublinu i Melbourneu te nove marhaba salone za putnike u Karachiju i Melbourneu.

Šeik Ahmed je rekao: „Proširili smo naše poslovanje i povećali poslovne prihode, ali smo isto tako postali i discipliniraniji u pogledu troškova. Na razini grupacije poduzeli smo različite inicijative u cilju ponovne izgradnje i racionalizacije našeg back office poslovanja uvođenjem novih tehnologija, sustava i procesa. U 2017.-2018. smanjenjem aktivnosti zapošljavanja u kombinaciji s restrukturiranim načinom rada ostvarili smo rast produktivnosti te usporavanje rasta troškova ljudskih resursa.”

U ukupno 80 ovisnih društava grupacije ukupan broj zaposlenika smanjio se za 2 posto na 103.363, među kojima su zastupljeni državljani više od 160 država, u okviru sveobuhvatne inicijative za poboljšanje produktivnosti u Emiratesu i dnati.

Šeik Ahmed je zaključio: „Gledajući u budućnost, Emirates i dnata ostaju usredotočeni na sustavno pružanje sigurnih, efikasnih i kvalitetnih usluga našim klijentima. Naša tekuća ulaganja u naše ljude, tehnologiju i infrastrukturu pomoći će nam da zadržimo prednost u odnosu na konkurente te osigurati da budemo spremni iskoristiti prilike i ostati na putu održivog i profitabilnog rasta.”

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox