Postupak certifikacije za sigurne proizvode robnih marki Metro

09/10/2012

Metro je pokrenuo postupak certifikacije svih dobavljača i proizvođača prehrambenih proizvoda koji proizvode vlastite robne marke za Metro. To je važan korak koji osigurava maksimalnu sigurnost proizvoda robnih marki i omogućuje dobavljačima i proizvođačima postići veću konkurentnost kao i lakši pristup europskim i svjetskim tržištima.

Certifikacija se provodi prema jednom od priznatih standarda GFSI-ja (Global Food Safety Initative), a ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, hrvatski proizvođači koji proizvode robne marke za Metro morat će posjedovati međunarodni certifikat kvalitete koji je priznao GFSI (Global Food Safety Initiative). Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju, od 1. srpnja 2013. godine, Metro u Hrvatskoj poslovat će isključivo s proizvođačima i dobavljačima prehrambenih proizvoda vlastitih robnih marki koji će posjedovati jedan od devet GFSI priznatih standarda, kao što je, primjerice, International Food Standard.

Od ukupno pedesetak proizvođača koji za Metro trenutno proizvode robne marke, već njih petnaest ima uveden standard koji im omogućuje nesmetan izvoz robe na europska tržišta.

Kako bi proizvođačima naših robnih marki pomogao u uvođenju IFS standarda i olakšao dobivanje certifikata, Metro je zajedno s certifikacijskom ustanovom TÜV Croatia organizirao dvodnevne IFS radionice. Radionice su se održavale u poslovnim prostorima Metroa tijekom svibnja i lipnja, a na njima su stručni predavači tumačili sve zahtjeve IFS standarda, a polaznici vježbama svladavali lakšu primjenu postavljenih zahtjeva. Prema iskustvima TÜV Croatije takve radionice značajno smanjuju vrijeme i troškove procesa pripreme te implementaciju IFS standarda.

Iznimno nam je drago što smo bili u mogućnosti organizirati edukacijske seminare za naše dobavljače i proizvođače. Kvaliteta i sigurnost za Metro uvijek su na prvom mjestu, kao i jačanje i širenje partnerstva s hrvatskim proizvođačima hrane. Kupci i trgovački lanci imaju visoke standarde kada je riječ o kvaliteti i sigurnosti, a međunarodna norma za hranu daje učinkovit i transparentan alat za proizvođača. Stoga certificiranje smatramo neophodnim za rast i razvoj kao i konkurentnost na europskom i svjetskom tržištu, rekao je Angelo Turati, predsjednik Uprave METRO centra.

Postupkom certifikacije bit će obuhvaćeni svi dobavljači robnih marki Metroa koji nude široku paletu vrhunskih proizvoda:  Aro, Fine Food, Horeca Select, Rioba. Posjedovanjem nekog od priznatih standarda GFSI-ja hrvatskim proizvođačima otvara se mogućnost prodaje proizvoda unutar METRO Grupe koja posluje u 32 zemalja Europe, Azije i Afrike, kao i drugim trgovačkim lancima u Europi i svijetu. (ps/jk)

 

 

Foto: Angelo Turati, predsjednik Uprave METRO centra

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox