Prioritet u životu

20/04/2018

Ako nismo odredili prioritet u životu, teško da ćemo postići i prosječnost!


Znamo li što znači riječ prioritet u našem životu? Prioritet u životu je najvažnija problematika u kojoj sustavno i kontinuirano provodimo brojne potrebne aktivnosti koje će dovesti do našeg glavnog cilja i time ispuniti svrhu u našem životu.

Polazne osnove

- Prioritet u životu može biti iz bilo kojeg područja života: profesionalni, financije, zdravlje, emocionalni život, intelektualni život, obitelj ili društveni život.
- Ključno je da tijekom svog djelovanja u okviru postavljenog prioriteta u životu vodimo računa o ravnoteži i sinergiji između svih sedam područja života.
- Prioritet u životu ne možemo svakodnevno mijenjati. To je onda stanje improvizacije i sigurno će rezultirati neuspjehom.
- Kada smo ispunili svrhu postavljenog prioriteta u životu, tek onda postavljamo drugi.

Ako nismo odredili prioritet u životu, sve što napravimo je dobro

Često smo nezadovoljni jer se "uhvatimo" kako činimo aktivnosti koje nas ne dovode do željenih ciljeva. Ovo se posebno odnosi na naš profesionalni život (karijera), a time posljedično i na financije. A to onda ima negativan utjecaj i na sva ostala područja našeg života.
Često puta radimo i stvari koje su u suprotnosti s našim ciljevima (ako ih uopće imamo i postavljene!). Česti su nam iskoraci kada se bavimo potpuno novim stvarima, a zapuštamo prethodne. Naravno, to je čisto "bježanje" lakšim aktivnostima.
Jednostavnije rečeno - provodimo aktivnosti koje nam oduzimaju vrijeme, a malo ili gotovo uopće nas ne dovode do željenih ciljeva. A pri tome smo neizostavno kronično nezadovoljni.

Kako da odredimo prioritet u životu?
1. Odvojimo vrijeme i održimo "sastanak sa samim sobom" i utvrdimo koje su nam problematike ključne u životu.
Za to će nam zasigurno biti potrebno i nekoliko "sastanaka sa samim sobom". To je logično jer od određivanje prioriteta u životu nema važnije aktivnosti s kojom se trebamo baviti.

2. Između ključnih problematika iz svih područja života, odredimo najvažniju problematiku čije aktivnosti će nas dovesti do izvrsnosti. Izvrsnost je stanje postizanja željenih ciljeva i stanje zadovoljstva trenutnim postignućima.
Za našu najvažniju problematiku (to je naš prioritet u životu), napišimo što sve trebamo učiniti da postignemo željeni cilj u najvažnijoj problematici. To su potrebne aktivnosti da dođemo do željenog cilja.

3. Tako ispisane potrebne aktivnosti složimo u vremenski okvir za provedbu (hodogram aktivnosti).

4. Za svaku potrebnu aktivnost obvezno postavimo rok za izvršenje iste. Nemojmo kasniti s provedbom aktivnosti - to je naš životni prioritet!

5. Provedimo plan aktivnosti za postizanje cilja u našoj prioritetnoj problematici.

Odradimo prvu definiranu potrebnu aktivnost i jedan korak smo bliže postignuću željenog cilja. Zatim drugu potrebnu aktivnost, treću potrebnu aktivnost, ...

Ima li razloga da ne ostvarimo postavljene ciljeve?

Nema ni jedan objektivan razlog da se to ne dogodi u stvarnosti. To su u principu mehanički, lako prepoznatljivi i vizualizirani zadaci. A njihovo izvršenje nas nezaustavljivo dovodi do željenog cilja. Kada postignemo željeni cilj, postavimo i postignemo drugi cilj. A zatim dalje, dalje, ...
Ne treba ni naglašavati da to sve treba biti napisano. Ako je samo u našim glavama - to su samo želje koje se nikada neće ostvariti.

Savjeti
1. Tijekom procesa određivanja prioriteta u životu, pitajmo za mišljenje i saslušajmo iskustva drugih ljudi.
2. Dobro je da i druge osobe budu upoznate što nam je prioritet u životu: pomoći će nam, neće nam previše smetati, a mogu biti i naši kontrolori.
3. Tijekom potrebnih aktivnosti u problematici koja nam je prioritet u životu, javljat će se problemi. To je očekivano i normalno. Ali nije normalno ako ih ne rješavamo!

Zaključak
Ako odredimo prioritet u životu, najveći dio posla za postizanje izvrsnosti je obavljen.

---

Ovaj tekst je je pisan primjenom Modela univerzalne izvrsnosti - MUI © 2007 Milan Grković koji je cjelovito prikazan u knjizi „MUI KNJIGA ZA USPJEH“.
Detaljnije o knjizi možete pogledati na linku www.portalalfa.com/mui_knjiga_za_uspjeh

Autor teksta: Milan Grković
alfa@portalalfa.com
385 99 280 4210

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox