Slanje radnika na „čekanje“ u praksi

23/08/2012

U zadnje vrijeme, svjedoci smo sve teže gospodarske situacije koja može prouzročiti poremećaje u poslovanju poduzetnika pa čak i dovesti do prestanka djelatnosti poduzeća.

Institut slanja radnika na „čekanje“ danas

Poduzetnici često pokušavaju spriječiti ovu najtežu posljedicu odgovarajućim poslovnim odlukama, koje obuhvaćaju smanjenje plaće radnika, slanje radnika na godišnji odmor, odnosno omogućavanje radnicima da korištenje neplaćenog dopusta radnika. Vrlo često poduzetnici u ovakvim situacijama upućuju pitanja o mogućnosti slanja radnika na „čekanje“. Međutim, mogućnost slanja radnika na „čekanje“ u našem radnom zakonodavstvu više ne postoji.

Ovaj institut bilo je moguće koristiti prema nekadašnjem Zakonu o radu koji je bio na snazi do 31. prosinca 1995. godine. Važeći Zakon o radu („Narodne novine“, broj 149/2009 i 61/2011; u nastavku teksta: Zakon) više ne poznaje mogućnost slanja radnika na čekanje. Umjesto slanja radnika na „čekanje“ poslodavcima u slučaju poteškoća u poslovanju stoji na raspolaganju nekoliko drugih mogućnosti.

Određivanje korištenja godišnjeg odmora

Tako poslodavac može radnicima odrediti korištenje godišnjeg odmora. Jasno, za vrijeme korištenja godišnjeg odmora, radnici uživaju sva prava iz radnog odnosa. Za određivanje termina korištenja godišnjeg odmora, naime, poslodavcima nije potrebna suglasnost radnika i samostalni su u njegovom određivanju. 

 

 

Cijeli članak pročitajte u novom broju časopisa Direktor, srpanj/kolovoz 2012., broj 7/8
Autor: Božo Prelević, dipl. iur.

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox