SLAVA PODOBNIK-ŠARKANJI (Poliklinika Podobnik): Sigurnost i udobnost uz vrhunsku zdravstvenu uslugu

14/12/2010

Rodilište & Poliklinika Podobnik, na adresi Sveti Duh 112 u Zagrebu, prva je privatna zdravstvena institucije takve vrste u Hrvatskoj, a u vlasništvu obitelji Podobnik. O kakvoj je ustanovi riječ i što sve nudi, pitali smo prof. dr. sci. Slavu Podobnik–Šarkanji, ravnateljicu i osnivačicu.

 

PS: Rodilište i poliklinika Podobnik prva je zdravstvena institucija takve vrste otvorena u Hrvatskoj. Kako ste se odlučili na taj poduzetnički korak?

Rodilište & Poliklinika Podobnik prva je i jedina privatna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj, koja osim ambulantnih, pruža i bolničke usluge iz ginekologije i porodništva. Ideja je nastala nakon višegodišnjeg rada u privatnoj poliklinici, a sa željom da se ženama svih životnih razdoblja, uz ambulantnu uslugu omogući i visoka razina bolničke, medicinske usluge. Uz vrhunski tim stručnjaka, koji garantira najkvalitetniju medicinsku uslugu i majkama ulijeva povjerenje i sigurnost, na raspolaganju im je i udoban smještaj u privatnom apartmanu te usluge liječničkog i ostalog medicinskog osoblja. Majkama pristupamo individualno, poštujući njihove želje i potrebe, a cilj nam je pružiti vrstu usluge kakva je već prisutna u raznim europskim zemljama i omogućiti im porod u humanijim uvjetima. Bolnica Podobnik u vlasništvu je obitelji Podobnik, u kojoj smo svi liječnici, i na otvaranje ovakve ustanove nismo gledali kao na poduzetnički korak, već kao na iskorak u našoj struci i načinu rada.

 

PS: Kako su izgledali vaši počeci? S kakvim ste se problemima susretali?

Može se reći da smo imali dva početka. Prvi početak bio je kad smo odlučili sagraditi ustanovu ovakve vrste, na lokaciji Sveti Duh 112 u Zagrebu. Tada smo se bavili propisima, pravilnicima i građevinskim radovima. Zbog nemogućnosti izgradnje dovoljno velikog prostora u jednom objektu na toj lokaciji, morali smo izgraditi 3 zgrade i funkcionalno ih osmisliti kao cjelinu. Usklađivali smo ideje arhitekata s našim potrebama i uvjetima u kojima smo se nalazili. Gradnja je financirana iz sredstava kredita Lokalni projekti razvoja - Poduzetnik, Poduzetništvo žena, Grada Zagreba koji je realiziran preko Erste Steiermarkische banke i kredita koji smo ostvarili u Erste banci, naročito u financiranju opreme. Bolnica je opremljena najmodernijim ultrazvučnim aparatima E8, jedinima u Hrvatskoj; operacijska sala sadržava najmoderniju aparaturu i opremu, rađaone imaju funkcionalne i moderne stolove za rađanje i kadu za porod u vodi, a dječja soba moderne inkubatore.
Moj suprug, prof. dr. sci. Mario Podobnik, specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist fetalne medicine i humane reprodukcije, okupio je tim stručnjaka ginekologa, anesteziologa, pedijatara, primalja i neonatoloških sestara, i tako je započeo naš drugi početak, početak rada Specijalne bolnice Podobnik. Iako smo imali jasnu viziju kako bi Bolnica trebala funkcionirati, brzo smo shvatili da se svaki dan otvara neko novo pitanje i da se odluke mijenjaju. Prije svega, to se odnosi na sadržaje koje nudimo i način na koji smo zamislili odnos i rad s našim pacijenticama. Osluškivali smo njihove potrebe i želje, i prilagođavali našu uslugu. Naše pacijentice bile su nam i ostale najbolje učiteljice, i mi ih doživljavamo kao partnere u našem radu. Rad u privatnoj bolnici razlikuje se od rada u državnim bolnicama i osoblju je trebalo određeno vrijeme za prilagodbu. Uključujući vanjske suradnike, danas naš tim broji 25 liječnika, specijalista ginekologije i porodništva i subspecijalista fetalne medicine, humane reprodukcije, uroginekologije, pedijatara, anesteziologa, 18 primalja i neonatoloških sestara i 9 pomoćnih djelatnika. Ponosni smo što je član tima i naša kćer, koja je specijalist ginekologije i porodništva.

 

PS: Što biste istaknuli kao svoju posebnost i različitost u odnosu na srodne ustanove?

Kao što sam rekla na početku, jedina smo privatna ustanova koja pruža bolničku medicinsku uslugu iz ginekologije i porodništva. Kod nas žena može dobiti praktički sve: od začeća postupcima medicinski potpomognute oplodnje, praćenja trudnoće najmodernijim ultrazvučnim aparatima, genetske analize s izradom kariograma u vlastitom laboratoriju, do poroda u vrhunski opremljenim rađaonama ili carskim rezom u operacijskoj sali. Također, obavljamo ginekološke preglede, kolposkopije i biopsije te ginekološke zahvate poput konizacije, LETZ konizacije, uroginekoloških modernih i poštednih operacija kod problema s mokrenjem, odstranjenja maternice kod benignih tumora, itd...

Posebnim nas čini naš individualni pristup prema pacijenticama, težnja da udovoljimo njihovim željama i potrebama na prvom mjestu u vidu vrhunske medicinske usluge, no jednako tako i u raznim drugim stvarima, poput prehrane, vrhunskih smještajnih uvjeta u jednokrevetnim apartmanima, uz mogućnost boravka supruga ili nekog drugog člana obitelji cijelo vrijeme trajanja poroda, edukacije majki o njezi djeteta, dojenju... Tijekom trudnoće za naše pacijentice provodimo trudničke vježbe i trudničke tečajeve.

 

PS: U javnosti je predrasuda da usluge vašeg rodilišta mogu priuštiti samo slavne i uspješne osobe - kako to komentirate?

Slažem se s vama da je to predrasuda. Među našim pacijenticama ima doduše poznatih osoba, no jednako tako, tu je i mnoštvo drugih žena koje su u svoje prioritete stavile porod i način na koji to žele učiniti, i ne misle da je to luksuz. Porađamo i strane državljanke koje trenutačno žive u Hrvatskoj, ali i strane državljanke koje dođu u Hrvatsku samo da bi rodile u našem rodilištu. To je uistinu velika čast i trudimo se opravdati to povjerenje. Svima pokušavamo izaći u susret u vezi plaćanja usluge te smo uveli kartično plaćanje jednokratno Visa, MasterCard, Maestro, Diners i American karticom ili na 2-12 rata bez kamata Diners karticom, MasterCard karticom Zagrebačke banke, Maestro karticom Erste banke, kredit American i Diners karticom.

 

PS: Iako se kaže da zdravlje nema cijenu, koliko su cijene vaših usluga u odnosu na druge vama srodne europske poliklinike?

Cijene polikliničko-konzilijarnih usluga koje nudimo u okviru naše bolnice daleko su niže u odnosu na europske poliklinike, a slične cijenama ostalih zagrebačkih privatnih poliklinika. Što se tiče cijena poroda, ona je podjednaka cijeni poroda u državnim rodilištima zemalja Europske unije, a niža u odnosu na cijenu u europskim privatnim rodilištima.

 

PS: Koliko osoblje, odnosno zaposlenici igraju ulogu za što bolje poslovanje bolnice?

Zaposlenici igraju presudnu ulogu u poslovanju bolnice. Svaki član tima ima svoje mjesto i ulogu. O našim djelatnicima ovisi razina usluge koju pružamo i stalno radimo na dodatnom usavršavanju, kako liječnika, tako i primalja i medicinskih sestara.

 

PS: Za svoj rad certificirani ste i ISO normom. O čemu se točno radi?

Mi smo među prvim zdravstvenim ustanovama koje su uvele sustav upravljanja kvalitetom. Uvođenjem sustava opredijelili smo se za neprestano poboljšavanje i pružanje vrhunskih usluga našim pacijenticama i korisnicima usluga. Ispunjavanjem zahtjeva norme ISO 9001:2008 definirali smo cijeli poslovni sustav, procese i odgovornosti, uspostavili načine praćenja zadovoljstva korisnika usluga, osigurali kvalitetu te uveli jasan alat upravljanja organizacijom.

 

PS: Je li teško danas poslovati kao privatnik, pogotovo u vašoj branši?

Poslovati kao privatnik u medicinskoj branši danas nije lako, naročito za nas koji nemamo ugovor s HZZO-om, niti za ambulantne, niti za bolničke usluge. Za mnoge naše pacijentice bolničke usluge pokrivaju njihova osiguranja, ako se radi o stranim državljankama, dok domaća osiguranja u svojoj paleti usluga još nemaju pokrivanje troškova bolničkih usluga. Za ambulantne usluge imamo ugovor s Basler osiguranjem.

 

PS: Što biste poručili budućim mamama, zašto izabrati rodilište Podobnik?

Pri osmišljavanju programa za rodilje, rukovodili smo se najvažnijim konceptima za sve buduće majke, a to su sigurnost, udobnost, posvećenost i najkvalitetnija zdravstvena usluga. Sve to želimo podijeliti s vama, ukoliko se odlučite za porod u Rodilištu Podobnik. Pozivamo vas da nas upoznate i prije toga, na „Danu otvorenih vrata“, svake prve subote u mjesecu, u vremenu od 9 do 11 sati.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox