Slikari i CityEX za oboljelu djecu: Pokretna slikarska platna kao humanitarna pomoć

04/05/2011

CityEx, kao jedna od uspješnih tvrtki u Hrvatskoj koja je i aktivno posvećena društveno odgovornom poslovanju, pokrenula je s afirmiranim suvremenim slikaricama humanitarnu akciju „Pokretna slikarska platna: CityEx i umjetnici za oboljelu djecu Hrvatske!“.

 

Sama akcija ima višeslojni karakter s primarnim ciljem prikupljanja i doniranja što većeg iznosa sredstava za Hrvatsku udrugu oboljelih od cistične fibroze, ali i promotivnog karaktera tj. u službi promocije suvremenog hrvatskog slikarskog izričaja te vizualnog obogaćivanja javnog prostora i prometa.

Cistična fibroza je rijetka, ali nažalost, neizlječiva bolest čiji se simptomi obično pojavljuju u ranom djetinjstvu. Bolest se naziva i bolest „slanog poljupca“ zbog visoke koncentracije soli koju osjećate kad poljubite dijete oboljelo od cistične fibroze.  Kod ove su bolesti najveći problem kronične infekcije pluća i kada jednom počnu, uzrokuju nepopravljiva oštećenja tkiva i popratne kronične infekcije. Takva djeca, inače aktivno uključena u svakodnevni život, vrlo često i uspješni mladi sportaši, često provode vrijeme u bolnicama, upravo zbog raznih infekata. Za ovu bolest (kod koje je očekivani životni vijek oko 35 godina) ne postoji lijek, a život bolesnika prožet je svakodnevnom borbom. U terapijama se koriste razne mehaničke naprave i koriste razni lijekovi za inhalaciju, a jedan od većih problema s kojima se suočavaju jest i nedostatak vremena koje bi posvetili propisanim tretmanima u nastojanju da vode normalan život. Stoga je svaka pomoć dobro došla jer oboljelima produžuje život kao i samu kvalitetu života.

Akciji koju je pokrenula tvrtka CityEx odazvale su se do sada suvremene hrvatske slikarice Paulina Jazvić, Tatjana Politeo, Nikolina Ivezić, Ana Katičić... Prepoznavši njen humanitarni karakter slikarice su donirale umjetničke slike čijom će se prodajom prikupiti sredstva za oboljele od cistične fibroze.

Pokretne slike

Sama akcija će se odvijati do kraja 2011.-e godine kroz nekoliko različitih faza. S obzirom da CityEx posjeduje brojna dostavna vozila diljem Hrvatske, vrlo uočljivog vizualnog karaktera, odlučio ih je iskoristiti za promociju akcije. Već 4. svibnja jedno takvo vozilo biti će u potpunosti vizualno osvježeno motivima darovane slike. Na taj način Hrvatska i Zagreb postaju javna galerija pokretnih slika.

Čast prvog predstavljanja pripala je akademskoj slikarici Paulini Jazvić koja je do sada održala 12 samostalnih izložaba te sudjelovala na isto toliko skupnih izložbi. Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada. Paralelno s time biti će organizirana prodaja slika istih autorica putem internetske stranice CityEX-a (www.cityex.hr), na kojoj je moguće razgledati ponuđene radove te dobiti više informacija o samoj akciji.

Krajem godine biti će organizirana i aukcija slika čiji će prihod u cijelosti biti namjenjen za pomoć Hrvatskoj udruzi za oboljele od cistične fibroze. Kupnjom jednog od ponuđenih dijela i sami direktno pomažete teško bolesnoj djeci. (PS/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox