Umne mape – alat za postizanje izvrsnosti bez konkurencije

18/07/2012

Umne mape su najeksplozivnija tehnika za osobni i poslovni razvoj 21. stoljeća. Tvrtke Fortune 500 koriste umne mape kao osnovni alat za uspješnost. Bilo koji cilj se može postići pomoću umnih mapa i odgovarajućih alata uz visoko učinkovitu uporabu resursa. Nitko još nije postavio problem koji se uspješno i učinkovito ne može riješiti pomoću umnih mapa. Ne ignorirajte naučiti umne mape jer ćete jednog dana shvatiti da ste izgubili dijamant dok ste skupljali kamenje.

Bez kreativnih rješenja više nisu moguća postignuća u osobnom i profesionalnom životu kao i u oblicima zajedništva u kojima djelujemo (grupe, organizacije i zajednice). Kreativnost označava misaone procese kojima se dolazi do rješenja, ideja, umjetničkih oblika, teorija ili proizvoda koji su jedinstveni i novi.

Osobine kreativnih osoba su otvorenost, sklonost kritičnosti, inicijativnost, motiviranost, samopouzdanje, široki interesi, spremnost na promjene.

Osobine nekreativnih osoba su pak neprihvaćanje novog, sklonost kompromisu, pasivnost, nesigurnost, nezainteresiranost, predvidivost, negativnost.

Faze kreativnosti

 Kreativnost se mora učiti prije (stjecanje) i poslije (oslobađanje) školovanja. Nema drugog načina. Za svaku osobu u životu postoje dva moguća scenarija s odgovarajućim fazama:

A) Za kreativne osobe:

1. STJECANJE kreativnosti – kod djece do polaska u školu;

2. POTISKIVANJE kreativnosti – tijekom cijelog školovanja (prividni gubitak kreativnosti);

3. OSLOBAĐANJE potisnute kreativnosti – mora se naučiti KAKO osloboditi privremeno potisnutu kreativnost kao posljedice načina obrazovanja: ne ide spontano (improvizacija), mora biti model;

4. RAZVOJ neograničene kreativnosti – cijeli preostali život (kreativnost nije ničim ograničena).

B) Za nekreativne osobe:

1. STJECANJE kreativnosti - kod djece do polaska u školu;

2. POTISKIVANJE kreativnosti – potiskivana od drugih i njih samih po polasku u školu pa do kraja života (neiskorištena kreativnost).

 

Autor:  Milan Grković
Cijeli članak pročitajte u novom broju časopisa Poslovni savjetnik, broj 87/88, srpanj/kolovoz 2012.

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox