Upravljanje ljudskim kapitalom: treba li vam strategija "kresanja"

12/10/2010

Opće mjere štednje i sveprisutna recesija mnoga su poduzeća prisilili na otpuštanja. Iako svakim danom zabrinutost velikim brojem novo nezaposlenih u poduzećima u Hrvatskoj sve više raste, toga problema nisu poštešena ni velika, do sada jaka i stabilna poduzeća. Tako su čak i poduzeća poput Googlea, Motorole i American Expressa bila prisiljena smanjiti broj zaposlenika.

Do prije godinu-dvije situacija je, posebice u vodećim svjetskim poduzećima, bila obrnuta. Glavno strateško pitanje većine poduzeća bilo je: kako steći i zadržati talentirane. Razradivali su se mehanizmi i tehnike selekcije, programi obuke,obrazovanja i razvoja karijere, kao i kompenzacijski sustavi i paketi, a sve s ciljem razvoja ljudskoga kapitala kao temeljnoga čimbenika održive konkurentnosti. S pojavom recesije razmišljanje se promijenilo. Manageri traže načine kako restrukturirati poduzeće i smanjiti troškove, a po mogućnosti ne kompromitirati vrijednost ljudskoga kapitala.Smanjivanje opsega poslovanja ili „downsizing“ koji često uključuje i (veća) otpuštanja, alat je široke upotrebe kojim se nastoji smanjiti troškove i postići operativna efikasnost.

Međutim, utjecaj na krajnji rezultat nije uvijek očekivano pozitivan.
Otpuštanja najčešće prati smanjivanje morala, povjerenja i identificiranja s ciljevima preostalih zaposlenika, uz česte zdravstvene probleme najčešće povezane sa sindromom izgaranja na poslu zbog preopterećenja nastaloga potrebom „rada za dvoje ili više ljudi“. Za managere je stoga važno definirati strategiju upravljanja ljudskim potencijalima u kriznim situacijama, kojoj prethodi sagledavanje svih aspekata takve poslovne odluke. Drugim riječima, u doba recesije potrebno je razmotriti opravdanost strategije „kresanja“.

 

Manager svakog poduzeća bi stoga prije definiranja ostalih upravljačkih odrednica trebao utvrditi smatra li zaposlenike u suštini troškom kojega treba minimizirati ili „imovinom“ koju treba razvijati.

 

Cijeli članak možete pročitati u novom broju Poslovnog savjetnika.

 

 

Naslov članka: Upravljanje ljudskim kapitalom: treba li vam strategija "kresanja"

Autor: dr.sc Nataša Rupčić

Izvor: Poslovni savjetnik, listopad 2010, broj 71, str. 106-107.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox