UPRAVLJANJE ZAPOŠLJAVANJEM SURADNIKA – interno ili ‘vanjsko’ zapošljavanje?

27/03/2017

Obično etablirane tvrtke s dugogodišnjom tradicijom poslovanja daju prednost internim kandidatima, dok tvrtke ubrzanog rasta favoriziraju eksterno zapošljavanje. Ali praksa pokazuje da je idealna strategija zapravo mješavina jednog i drugog.

Zašto je bolje zaposliti potpuno novu osobu?

Htjeli mi to priznati ili ne, kod internog zapošljavanja uvijek se može javiti bojazan od toga da je netko protežiran. Naime, u velikim kompanijama manageri su s nekim ljudima više u kontaktu pa je često upravo to načelo prema kojem funkcionira interno zapošljavanje. Ljudi se najčešće pouzdaju u poznate situacije i poznate ljude pa tako i manageri ne vole eksperimentirati te zapošljavaju ljude koje znaju.

Takva situacija može rezultirati velikim revoltom onih koji nisu promovirani. U tom trenutku kreću neformalne kuloarske priče o nečijoj protekciji i tu sad ulazimo na vrlo klizav teren gdje lojalnost zaposlenika tvrtki počinje nestajati, a kredibilitet njezine uprave u očima zaposlenika pada.Ono što nijedna uprava ne bi smjela smetnuti s uma jest činjenica da nijednoj tvrtki nijedan klijent ne može toliko ugroziti poslovanje koliko to mogu učiniti njezini vlastiti zaposlenici.

(PS/Z.R.)

Naslov članka: UPRAVLJANJE ZAPOŠLJAVANJEM SURADNIKA – interno ili ‘vanjsko’ zapošljavanje?

Autor: Saša Petar

Izvor: Poslovni savjetnik br. 111 str. 26.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

Privitak: 
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox