Za one s idejom bez kapitala: Jednostavni d.o.o. moći ćete osnovati za 10 kn

01/06/2012

U saborsku proceduru uskoro ide prijedlog izmjena Zakona o trgovačkim društvima koji podrazumijeva četiri glavne izmjene. Među ostalim, to je i mogućnost osnivanja tzv. jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću za 10 kn, piše Večernji.hr.

Ostale izmjene uključuju uređeniju kaznenu odgovornost za osobe koje vode trgovačka društva, usklađivanje s europskim direktivama te zaštitu kapitala koja podrazumijeva neisplatu dividendi ako ima revalorizacijskih gubitaka.

Jednostavna društva s ograničenom odgovornošću osnivala bi se, kako je najavljeno, na pojednostavljen način, pri čemu je potreban unaprijed pripremljen obrazac, registracija se obavlja elektronički, dok sud prijavu rješava u roku od jednog dana. Temeljni kapital za jednostavni d.o.o koji je tek "uvod u poduzetništvo" iznosi 10 kuna, ima jednog člana uprave i zakonski je obvezan u rezerve unijeti četvrtinu iznosa godišnje dobiti. S vremenom, kako je najavljeno, rezerve bi mogle dosegnuti 20 tisuća kuna, čime "jednostavni d.o.o." prelazi u uobičajeni.

Vrlo je stroga razina korištenja tih rezervi, koje se mogu koristiti za pokriće gubitaka za prethodnu godinu, ali i za povećanje kapitala. To je jednostavan ulazak u poduzetništvo, namijenjen sprečavanju sivog i crnog tržišta te legalizaciji poslovanja,  poručio je ministar Orsat Miljenić. (jh)

 

 

Izvor: www.vecernji.hr

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox