Zdravlje krojeno prema potrebama pojedinca

04/05/2011

 Još jedan dokaz da je hrvatska znanstvena zajednica itekako aktivna, progresivna i inovativna jest stvaranje Industrijskog prototipa automatiziranog sustava za izradu ortopedskih uložaka. Hrvatski institut za tehnologiju još jednom je prepoznao budućnost i svesrdno podupire ovaj projekt kroz svoj TEST program.

 

Nije novost kako mnogi imaju problema sa stopalima i moraju koristiti ortopedske uloške kako bi ublažili bolna stanja stopala, unaprijedili hod, reducirali opterećenje te korigirali statiku stopala. Kako bi se sve te prakse dodatno unaprijedile dr.med. Karlo Obrovac predložio je, a prof.dr.sc. Toma Udiljak s Fakluteta strojarstva i brodogradnje vodi projekt Industrijskog prototipa atomatiziranog sustava za izradu ortopedskih uložaka. Projekt je to u kojem HIT vidi veliki potencijal i financira ga s 1.209.000,00 kuna kroz 18 mjeseci.

Navedeni projekt rezultirat će industrijskim prototipom autonomnog sustava za izradu individualnih ortopedskih uložaka. Cilj je proizvesti ortopedske uloške koji bi bili individualno prilagođeni pojedinom stopalu, te time značajno unaprijedili takav vid poboljšanja zdravlja.

Sustav se sastoji od dva modula: digitalizatora i CNC stroja s pripadajućim programskim podrškama. Oba modula bit će realizirana tako da omogućuju različite primjene sustava, od profesionalne koju koristi liječnik, pa do autonomne inačice koja će, bez sudjelovanja čovjeka, omogućiti automatiziranu izradu individualnih konformnih ortopedskih uložaka.
Budućnost medicine leži u individualnom pristupu svakom pojedincu kako bi se dobili najbolji mogući zdravstveni rezultati. Ovaj projekt još je jedan korak ka tome cilju. (PS/MJ)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox