„Kako voditi sebe i druge“

Vođenje timova, koje čine različite osobe i osobnosti, zahtijeva posjedovanje tzv. „mekih“ vještina, a ovaj priručnik otkriva kako ih brzo i jednostavno usavršiti.


Autorica iza sebe ima više od 1200 predavanja i edukacijskih treninga s područja osobnog i poslovnog razvoja. Njezina je knjiga nastajala desetak godina kroz praktičan rad s tisućama lidera, organizacija i klijenata.

S vremenom je razvila i primijenila New Code Leadership metodologiju koja se temelji na razvoju emocionalno inteligentnog vođenja. Osnovna je pretpostavka ove metodologije da svaki lider i menadžer, želi li biti uspješan u vođenju, prije svega treba biti svjestan sebe i znati upravljati sobom, a tek onda primjenjivati tehnike za vođenje drugih.

Uspješno upravljanje sobom u skladu s New Code Leadership metodologijom podrazumijeva upravljanje vremenom, fokusom i postavljanje ciljeva, upravljanje osobnom motivacijom, upravljanje emocijama i stresom, te uspješno donošenje odluka i rješavanje problema.

Da biste uspješno upravljali prioritetima poslužite se Matricom upravljanja vremenom, uz pomoć koje ćete spoznati koje su stvari bitne, a koje hitne.

Želite li uspješno rješavati probleme, tu su odgovarajuće mentalne strategije - tehnika „Šest šešira razmišljanja” i Disneyjeva strategija kreativnosti.

Želite li brzo i efikasno riješiti tešku dilemu – primijenite tehniku koja će vam pomoći sagledati pozitivne aspekte svake od mogućih odluka i olakšati donošenje rješenja.

Svaka kompanija i tim su zajednica. Kako timske ciljeve i rezultate ne možete postići sami, potrebna vam je suradnja s drugima, ali takva koja se temelji na poštovanju i empatiji. Empatičan lider svjestan je potreba, osjećaja, problema i želja druge osobe. Pokazivanjem empatije on povećava odanost i gradi kvalitetne odnose. 

U timu je svatko zadužen za svoj dio posla, a vodite li tim trebate prepoznati tko je dobar za koji posao i u kojoj ulozi može najviše doprinijeti. A to možete samo ako prepoznajete različite tipove osobnosti i motivaciju svakog člana tima.

Radni stil svake osobe uvjetovan je njenim unutarnjim pokretačem, a razlikujemo ih pet - Požuri; Budi savršen; Udovolji drugima; Jako se potrudi i Budi jak. Pokretači su poput praznovjerja, a mogu pozitivno ili negativno utjecati na način rada. Kada otkrijete svoj pokretač, pokušajte ovladati njime. Kada vodite ljude, prepoznajte njihove pokretače i pomozite im u smanjenju njihovih negativnih utjecaja.

Lider mora znati rješavati i sukobe u timu, a za to postoji pet načina - dominacija, prilagođivanje, izbjegavanje, kompromis i suradnja. Svaki ima dobre i loše strane, stoga treba znati odabrati odgovarajući za svaku situaciju.

U provođenju planova i postizanju ciljeva može vas omesti stres, stoga priručnik donosi i najučinkovitije tehnike upravljanja stresom i emocijama.

„Želimo li bolje vođe za 21 stoljeće nećemo ih stvoriti pukim učenjem vještina već učenjem i razvojem 'osobnosti'. Zato posebnu kvalitetu knjizi daje autoričino insistiranje na 'radi na sebi', a tek onda na 'radu sa svojim timom'“, poručuje dr. Velimir Srića u recenziji ove knjige.

Mirta Fraisman Čobanov diplomirala je financije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a potom je završila i MBA studij na Henley Management Collegeu u Londonu.

 Nakon karijere u konzultantskoj tvrtki KPMG i Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj, gdje je radila na internoj edukaciji u sektoru ljudskih resursa, završava i edukaciju humanističko-neurolingvističke psihologije u SAD-u.

Godine 2010. osniva Partus akademiju za poslovnu edukaciju, coaching i konzalting. Nakon završene edukacije u SAD-u stječe titulu certificiranog hipnoterapeuta, a potom završava i petogodišnji studij psihodrame i stječe titulu psihodramskog psihoterapeuta. U međuvremenu, na EBWK Management School u Münchenu stječe i certifikat Managementtrainera & Business Coacha. Nakon toga završila je i dvogodišnji studij „Clinical Expressive Art Therapy”.

Godina izdanja: 
2021
Autor: 
Mirta Fraisman Čobanov
Izdavač: 
Beletra

Hosted by Mydataknox