Protokol događanja u praksi - Uspješna organizacija u poslovanju i diplomaciji

Posrijedi je idealan priručnik za osobe koje u privatnom životu žele utvrditi ili proširiti svoje znanje u organiziranju obiteljskih proslava kao i za one koji u svojim radnim sredinama, neovisno o tome je li riječ o državnim institucijama, malim kompanijama ili obrtima, žele pročitati korisne informacije i savjete o bontonu, pravilima lijepog ponašanja i pravilima organizacije.

Iako se stroga forma protokola polako napušta, ona se zapravo prilagođava današnjem vremenu i ubrzanom ritmu života. Kao što se s vremenom mijenjaju moda, pa i jezik, tako se mijenja, napreduje i popušta u strogoj formi protokola. Ali, uz pojednostavljenja i prilagodbe suvremenom svijetu, značenje protokola i ceremonijala i dalje je vrlo važno.

Odjenite se, pozdravite tj. oslovite, pripremite se za susret s predstavnicima različitih kultura pri dolasku k vama u goste ili na putovanju. Pozovite sa stilom i na vrijeme, pripremite i organizirajte okupljanja za mali ili veliki broj uzvanika. Uredite prostor pravilno sa svim potrebnim obilježjima i dekoracijama uz poštivanje raznih uzusa. Organizirajte uspješno sve vrste događanja na najvišim državnim razinama te naučite kakve vrste posjeta razlikujemo u diplomatskom protokolu ˮ, ističe autorica Tina Tödtling.

Na promociji knjige nazočili su Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, savjetnici predsjednika Republike Hrvatske – Neven Pelicarić i Dragan Lozančić, zastupnik u Hrvatskom saboru Ante Deur, izaslanik ministra vanjskih poslova, ravnatelj Uprave Sebastian Rogač, predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskog sabora Tomislav Šimičević, zamjenik savjetnika za vanjsku politiku predsjednika Vlade RH Mario Škunca i predstavnici raznih institucija, medija, medijskih agencija i drugi.

Posrijedi je priručnik koja će biti koristan svakom diplomatu, a posebno onima koji rade u protokolu i kojima je protokol uža specijalnostˮ, rekao je na promociji prof. dr. sc. Mate Granić, negdašnji potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova. Osim njega, o knjizi su govorili Branko Baričević, šef Diplomatskog protokola MVEP i dr. sc. Ante Žužul, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige a o autorici su zborili dr. sc. Ivan Mišetić i Želimir Kramarić, negdašnji ravnatelji Državnog protokola.

Naglasili su kako osim službenih pravila, autorica u knjizi navodi i praktične primjere iz bogatog osobnog iskustva što može dodatno poslužiti za rješavanje izvanrednih situacija.

Tina Tödtling ima više od dva desetljeća iskustva u protokolarnim poslovima, kako u Diplomatskom protokolu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, tako i u Uredu predsjednika RH gdje je u tamošnjem Protokolu više od deset godina bila i na rukovodećim pozicijama. U svojoj dugogodišnjoj karijeri bila je zadužena i za organizaciju međunarodnih konferencija, državnih posjeta na najvišim razinama, kao što su posjeti kraljevskih parova, stranih šefova država, vlada i slično.

Cijelo njeno iskustvo sad je pretočeno u knjigu u kojoj autorica obrazlaže temeljna pravila ponašanja u različitim društvenim prilikama, kao i sve korake potrebne za uspješnu organizaciju događanja kako na najvišim državnim razinama tako i u poslovnom svijetu.

(ps/sm)

Godina izdanja: 
2022.
Autor: 
Tina Tödtling
Izdavač: 
Školska knjiga

Hosted by Mydataknox