Upravljanje intelektualnim vlasništvom u oglašavanju

Digitalna revolucija te konvergencija tehnologije i marketinga u zadnjih petnaestak godina intenzivno su promijenile poslovni i marketinški svijet. No, kreativnost je i dalje ostala  esencijalnom sastavnicom industrije oglašavanja u kojoj kao rezultat stvaralačkog rada nastaju vlastita autorska djela, ali se koriste i djela drugih, pri čemu je nužno regulirati prava korištenja.


Digitalno doba rezultiralo je povećanom brzinom svega - od pristupa podacima do kreiranja i produkcije sadržaja, međutim, uz sve dobro, internetske tehnologije donijele su i nove potencijalne probleme zbog lakoće i brzine kojom se komunikacijski sadržaji mogu kopirati, preoblikovati i distribuirati.

Jedna od glavnih zadaća HURA-e jest promocija struke, što uključuje unapređenje tržišnih uvjeta i razvijanje najviših standarada profesionalne prakse. Stoga smo u suradnji s DZIV-om odlučili kroz objavu ovog priručnika cjelokupnoj industriji oglašavanja, a i šire, približiti tematiku i značaj upravljanja zaštitom intelektualnog vlasništva. Kao predložak poslužila je jedna od publikacija Svjetske agencije za intelektualno vlasništvo (WIPO) koju smo prilagodili lokalnim potrebama i praksi te dopunili aktualnim podacima o svjetskoj i hrvatskoj industriji oglašavanja.

Agencije, oglašivači, mediji, freelanceri – svi ovi akteri sudjeluju u oblikovanju i korištenju intelektualnog vlasništva i ono što ovoj brošuri daje visoku uporabnu vrijednost jesu konkretne smjernice i preporuke:

- kako zaštititi vlastita kreativna postignuća,
- kako izbjeći povrede prava trećih strana,
- kako dogovoriti jasan opseg prava intelektualnog vlasništva i sročiti ugovore o prijenosu tih prava,
- kako pronaći dodatne prilike za iskorištavanje vlastitih prava intelektualnog vlasništva i drugo.

Autori i izdavači vjeruju da će profesionalnim oglašivačima i ostalim sudionicima industrije oglašavanja ovaj priručnik poslužiti kao praktičan vodič za rješavanje svakodnevnih poslovnih izazova i postizanja maksimalne koristi od sustava intelektualnog vlasništva.

 

Godina izdanja: 
2017.
Uvez: 
meki
Autor: 
Kamilo Antolović i Mario Fraculj
Izdavač: 
HURA i DZIV
Broj strana: 
94

Hosted by Mydataknox