26. Predsjednički forum IEDC-Poslovne škole Bled: Svijet nije ravan, on je okrugao

19/11/2013

 Na 26. Predsjedničkom forumu IEDC-Poslovne škole Bled nazočilo je više od 100 vodećih predstavnika gospodarstva i politike iz 14 država. Otvorio ga je predsjednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor, koji je ustvrdio kako globalizacija za Sloveniju predstavlja priliku. Tvrdnje kako svijet još nije ni izbliza toliko globaliziran koliko to možda mislimo, kako je “ravan” i kako isto vrijedi i za poduzetništvo bili su glavni naglasci izlaganja dr. Pankaja Ghemawata s poslovne škole IESE u Španjolskoj. “Tek 14 posto predsjednika uprava tvrtki uvrštenih u ljestvicu Fortune Global 500 ne dolazi iz država u kojoj njihove tvrtke imaju sjedište.” Među dobitnicima nagrade Unicredit AAA za 2013. godinu također hrvatski manager Miroslav Klepač, Podravka.

Na 26. Predsjedničkom forumu IEDC-Poslovne škole Bled sudjelovalo je oko 100 uzvanika iz 14 država. Kako je u svom uvodnom govoru istaknuo predsjednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor (foto1 – uz dr. Danicu Purg, IEDC), “globalno gospodarstvo se u zadnjih 50 godina povećalo pet puta, a procjene govore kako će se uz jednaki rast do godine 2100. povećati još 80 puta”. “Globalizacija za Sloveniju nikako ne predstavlja prijetnju; naprotiv, to je prilika da upotrijebimo svoj mozak, svoje znanje. Moramo slušati mlade i dati im da predstave svoje ideje, jer upravo će one promijeniti svijet. Doći će do genijalnih tehnoloških inovacija koje će izmijeniti način rada i ekonomski model kakvog ga poznajemo danas.

Dr. Danica Purg, direktorica i dekanica IEDC-Poslovne škole Bled, proglasila je dobitnike nagrade Unicredit AAA za godinu 2013. „Riječ je o javnom priznanju što ga IEDC-Poslovna škola Bled dodjeljuje svojim uspješnim diplomantima za ostvarivanje najviših ideala koji uključuju osobna postignuća u karijeri, vodstvo, rad za dobrobit društva i doprinos razvoju škole.“ Dobitnik za Hrvatsku je Miroslav Klepač (foto2, uz dr. Danicu Purg, IEDC), član Uprave Podravke, koji je završio MBA studij na IEDC 2000 godine. Dobitnici za Sloveniju su Aleksander Zalaznik (PMBA 2007), generalni direktor tvrtke Danfoss Trata (Slovenija), i Iztok Seljak (PMBA 1998), predsjednik Uprave tvrtke Hidria. Nagradu su primili i diplomanti IEDC-a iz inozemstva, i to: Dimitrije Knjeginjić (MBA 2010), generalni direktor tvrtke Lafarge Srbija (Srbija), Hakif Gashi (ISMP 2012), predsjednik uprave tvrtke Meridian Corporation (Kosovo).

Središnji govornik, dr. Pankaj Ghemawat (foto3), profesor na poslovnoj školi IESE u Španjolskoj, iznio je glavne zaključke iz svoje knjige World 3.0 (Svijet 3.0), za koju je dobio nagradu Thinkers50 Best Business Book Award. U svijetu 1.0 međunarodna suradnja je zanemariva; većinu ekonomije tvore nacionalna gospodarstva. Druga krajnost je svijet 2.0, koji predviđa tzv. kraj nacionalne države i potpuno brisanje granica između zemalja. Svijet 3.0 je, pak, neka vrsta “srednjeg” svijeta koji uvažava važnost međudržavnih granica, ali istodobno ne zanemaruje ni važnost prekograničnih tokova. Po mišljenju dr. Ghemawata, upravo je ta treća opcija i najbliže stvarnosti jer svijet nije ni izbliza toliko umrežen koliko katkad mislimo da jest. “Predodžbe o ravnom svijetu nastaju u tzv. zoni bez čvrstih podataka. Recimo, među tvrtkama s ljestvice Fortune Global 500, tek je 0,1% multinacionalnih kompanija, manje od 5% izvoznih poduzeća, a samo 14 posto predsjednika uprava dolazi izvan zemalja u kojima se njihove tvrtke nalaze.”


I najglobaliziranija poduzeća imaju snažne nacionalne korijene. ”Kao primjer, spomenut ću BMW, gdje u svoje automobile namijenjene američkom tržištu dugo vremena nisu htjeli ugrađivati držače za kavu premda su dobro znali kako je za američke kupce to “nužan” dodatak u automobilu”, istaknuo je dr. Ghemawat.

Dr. Ghemawat je ukratko iznio i rezultate svoje DHL-ljestvice globalne povezanosti, s pomoću koje je u razdoblju od 2005. do 2012. godine pratio čimbenike globalnih tokova kao što su protok kapitala, informacija, ljudi i trgovine, i to u 140 različitih država. Rezultati analize pokazuju kako Slovenija u pogledu opsega globalne povezanost zauzima 57. mjesto među 140 zemalja.  (PS/Z.R.)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox