4 trenda digitalnog marektinga u 2013.-oj

14/12/2012

U svjetlu savjeta, predviđanja, strepnji i nadanja u 2013. godini, donosimo nekoliko savjeta za sve stručnjake digitalnog marketinga, za sve one koji su shvatili da online preuzima i da mu se jednostavno nema smisla odupirati.

 

Ne znamo koja elementarna nepogoda će pogoditi svijet iduće godine, ne znamo koji novi uređaj će zapanjiti mase, ali što se digitalnog marketinga tiče, većina stvari već je odavno zapisana, naše je samo da iščitamo retke... Donosimo 4 trenda, kako ih je postavio mashable.com

1. Godina „Mobile-a“

Iako stručnjaci već godinama upozoravaju na važnost mobilnih aplikacija i marketinga, taj segment još uvijek nije dovoljno zaživio, a naročito u Hrvatskoj. Pa ipak, stručnjaci predviđaju da će sljedeća godina konačno postati godina „mobile-a“. U prilog tome ide statistika da iz godine u godinu potrošači sve više koriste svoje mobilne uređaje, trošeći novac i surfajući internetom.

Razlog zašto ovaj segment još uvijek nije dovoljno zaživio jest nedostatak konvergencije. Drugim riječima, svijet mobilnog svakome još uvijek označava nešto drugo. Potrošači ga koriste za svoje potrebe, mediji za svoje, brendovi za svoje. Sljedeća godina je godina objedinjavanja ciljeva koji se na ovim platformama trebaju ostvariti, približavanja potrošača i oglašivača.

2. Hvatanje u koštac s vidljivošću

Jedan od glavnih, ako ne i glavni, razlog zašto tvrtke ne troše dovoljno na digitalni marketing jest loša vidljivost njihovih oglasa. Izvještaj AdSafe Media iz ove godine pokazao je da više od polovice svih online oglasa uopće nije prošlo osnovne uvjete vidljivosti. Drugim riječima, ne dopiru do potrošača jer ih oni ne vide. I logično, zašto ulagati u tzv. "specijalno pozicioniranje" ako nema učinka?

Tako bi iduće godine tvrtke trebale početi zahtijevati garanciju 100-postotne vidljivost oglasa i maksimalnu isplativost uloženosg novca. Dotad, jedino rješenje je pozicioniranje oglasa tamo gdje su potrošači trenutno – unutar članaka, fotografija i videa.

3. Potrošači i dalje vode glavnu riječ

Razlog svega što se čini u području marketinga upravo su potrošači. Sve se događa zbog njih, a u današnje vrijeme imaju veću moć no ikada. Više nije dovoljno poslati jednosmjernu poruku potrošačima i držati fige da kupe naš proizvod ili uslugu već je potrebno stvarati iskustva, uključivati potrošače u kampanje, stvarati vezu između potrošača i brendova. U 2013. potrošači će i dalje, razumljivo, biti na prvom mjestu, ali to prvenstveno uključuje angažman njima najvažnijeg kanala komunikacije – mobilni uređaj, i to smislenim sadržajima koji su korisni i zadovoljavaju njihove potrebe.

4. Marketing na društvenim mrežama konačno će "porasti"

Mi smo svi ludi za društvenim mrežama, ali oglašivači su malo manje ludi. Iduća godina, stoga, prilika je za ubaciti u 5. brzinu. Društvene mreže sadrže "tone" vrijednih podataka o potrošačima, a online interes za brendovima ne jenjava, tako da sada treba biti pametan, pokazati osjetljivost na potrebe potrošača i stvoriti poseban odnos s njima kroz aktivno sudjelovanje u kampanjama i kroz uključivanje svih resursa kojima raspolažemo. Ključ je u integraciji. (PS)

Izvor: www.mashable.com

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox