7 smrtnih grijeha vlasnika kreditnih kartica

14/05/2012

Kao i puno drugih stvari u životu, i kreditne kartice mogu biti izvrsna stvar ili put u propast, ovisno o tome kako ih koristite. Kojih je to sedam smrtnih grijeha vlasnika kartica, piše Business.hr.

Prvi grijeh je proždrljivost, odnosno trošenje kartica do maksimuma. Ne morate iskoristiti maksimalni iznos koji vam je kartična kuća dala na raspolaganje samo zato što imate tu mogućnost. Ako ne budete mogli plaćati mjesečne obroke završit ćete u dugu.

Drugi grijeh je oholost zbog koje ne provjeravate kreditni status. Ako se banci potkrade pogreška, što se može dogoditi, mogli bi vam smanjiti kreditnu sposobnost. Zbog toga barem jednom godišnje provjerite kreditnu sposobnost.

Treći grijeh je bludnost. Ne morate uzeti svaku novu karticu samo zbog pogodnosti koje dolaze u paketu s njima. Za vašu  kreditnu sposobnost pogubno može biti i previše kartica. Ograničite se na tri do četiri koje možete redovno plaćati.

Četvrti grijeh je pohlepa. Trebate imati na umu da su kamate kod dizanja gotovine na kreditnu karticu zatezne, zbog čega je karticu najbolje karticu za plaćanje stvari koji se mogu kupiti na rate.

Peti grijeh je zavist, odnosno želje za posjedovanjem kartice koje je izvan vašeg dosega. Zapitajte se kakva kartica odgovara vašem životnom stilu, a možda nađete neku koja ne zaračunava godišnju članarinu.

Šesti grijeh je srditost. Nakon što su vas kartice skupo koštale, dolazite u napast da uništite sve kartice i zatvorite sve račune? Možda je bolje suzdržati se od pretjeranih reakcija jer i zatvaranje računa može negativno utjecati na vašu kreditnu sposobnost, posebno ako je kartica koju planirate zadržati zadužena do maksimuma.

Sedmi grijeh je lijenost zbgo čega ne provjeravate mjesečne izvatke. Na taj način možda plaćate stvari na koje ste se pretplatiti, a poslije zaboraviti na njih, a moguće su i različite prijevare i krađa identiteta. (jk)

 

 

Izvor: www.business.hr

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox