Agrokor najveća maloprodajna grupa u Adria regiji

01/12/2010

Agrokorova maloprodaja, Konzum i Idea, sa 2,67 milijardi eura konsolidiranih prihoda od prodaje najveća su maloprodajna grupa u Adria regiji u 2009., objavio je danas Deloitte u svojoj regionalnoj analizi sektora maloprodaje u prošloj godini. Riječ je o plasmanu na temelju rezultata poslovanja koje su tijekom 2009. postigli Konzum u Hrvatskoj i BiH, Tisak, srpska Idea i bosanski TPDC.

 

Na drugom mjestu je grupa Mercator s konsolidiranim regionalnim prihodima od 2,64 milijarde eura, dok je treći maloprodajni igrač u Adria regiji srpski trgovački lanac Delta Maxi s nešto više od milijardu eura prihoda. Ove tri kompanije čine gotovo dvije trećine ukupnih prihoda maloprodaje na listi deset najvećih trgovačkih lanaca u Adria regiji koja obuhvaća Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Crnu Goru, istaknuo je Slaven Ćurić iz Deloitte-a.

U odnosu na 2008. prihodi od prodaje Agrokorove maloprodaje u Adrija regiji porasli su dva posto, dok je Mercator u istom razdoblju zabilježio pad prihoda od dva posto. Najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj je Konzum s nešto više od 1,54 milijardi eura prihoda od prodaje (četiri posto manje nego u 2008.). Slijede Plodine s prihodima od prodaje od 310 milijuna eura (rast od 14 posto), dok je treće mjesto zauzeo Metro Cash&Carry s 302 milijuna eura prihoda od prodaje (pad od 10 posto), a zatim slijede Mercator – H i Kaufland.
Osim vodeće pozicije u Hrvatskoj prema prihodima od prodaje u 2009. godini Konzum je s 220.281 četvornih metara prodajne površine i 628 trgovina, i po tim kriterijima vodeći na hrvatskom tržištu. Iza Konzuma slijede Mercator-H i Plodine.

Ćurić je ukazao i na sve snažniji porast diskontnih trgovačkih lanaca. Tako su u protekle dvije godine diskontni trgovci poput Lidla ili Kauflanda nastavili otvarati svoje diskonte u Hrvatskoj i Sloveniji, a u budućnosti se može očekivati daljnje širenje diskontnih trgovačkih lanaca i u druge države Adria regije.
Ćurić je također istaknuo i kako Adria regija nije više dovoljna za najveće maloprodajne lance pa se očekuje širenje prema Bugarskoj i Albaniji.

Istraživanje koje je proveo Ipsos Puls o trgovačkim robnim markama pokazalo je da u Hrvatskoj 39 posto potrošača kupuje trgovačke robne marke, pri čemu je najpopularnija Konzumova robna marka K-Plus. (Hina)

 

Foto: www.agrokor.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox