BiH najviše uvozi iz Hrvatske, potom iz Njemačke i Srbije

23/11/2010

Hrvatska je uz Njemačku i Srbiju i dalje na vrhu popisa najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, potvrđuju podaci koje je objavila Agencija za statistiku BiH.

 

Prema podacima objavljenim u Sarajevu Hrvatska je i u prvih deset mjeseci 2010. godine zadržala prvo mjesto na popisu zemalja iz kojih Bosna i Hercegovina najviše uvozi, a istodobno je druga na popisu onih u koje BiH najviše izvozi.

Prema izvorima Agencije za statistiku BiH, od siječnja do kraja listopada BiH je iz Hrvatske uvezla roba u vrijednosti od gotovo 860 milijuna eura, što je 15,1 posto od ukupnog bosanskohercegovačkog uvoza ostvarenog u tom razdoblju.

Ukupni uvoz u BiH za prvih deset mjeseci ove godine bio je vrijedan oko pet milijardi i 690 milijuna eura.

Drugi najvažniji uvoznik u BiH je Srbija, koja je u tu zemlju plasirala roba u vrijednosti od gotovo 600 milijuna eura, a na trećem je mjestu Njemačka s izvozom vrijednim 570 milijuna eura.

Njemačka je, međutim, istodobno država u koju BiH najviše izvozi pa je tako vrijednost bosanskohercegovačkog izvoza u Njemačku do kraja listopada dosegnula iznos od 456 milijuna eura, dok je vrijednost izvoza u Hrvatsku bila manja za nepunih deset milijuna eura.

Izvoz iz BiH u Srbiju bio je vrijedan nešto više od 383 milijuna eura.

BiH je deset mjeseci izvezla roba u ukupnoj vrijednosti od oko dvije milijarde i 978 milijuna eura pa je time njen izvoz i dalje gotovo dvostruko manji od uvoza te ta zemlja nastavlja bilježiti značajan vanjskotrgovinski deficit.

Agencija za statistiku BiH ipak navodi kako je do listopada zabilježen realan rast izvoza koji je prema Hrvatskoj bio u odnosu na 2009. godinu 9,7 posto veći, a prema Sloveniji čak 34,3 posto veći.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox