Boje utječu na kupovinu više nego mislite

18/10/2011

U mnoštvu proizvoda na policama trgovinama često se teško snaći i odlučiti. No, sigurno vam se dogodilo da ste odabrali proizvod koji ima najljepšu ambalažu. Tome se ne treba čuditi jer prvo uočavamo boje, a svaka boja ima određeni učinak na čovjeka, piše portal pametna kuna.

Prilikom lansiranja novih proizvoda, dizajneri ne biraju boje proizvoljno, već kako bi kupcima prenijeli određenu poruku o samom proizvodu. Prema istraživanjima čak je 80 posto vizualne komunikacije povezano s bojama. Osim izbora boje, važan je i dizajn ambalaže koji treba biti privlačan kako bi nam neki proizvod bio prepoznatljiv. Kada uđemo u trgovinu, možemo ga prepoznati među desecima drugih na polici.

Alen Vučković iz tvrtke za vizualne komunikacije Handstudio kaže da u situacijama kada pred kupce stavite dva proizvoda iste vrste i iste cijene, u većini slučajeva kupci će se odlučiti za proizvod koji vizualno izgleda bolje.

Crvena za zabavu, zlatna za skupocjene stvari

Ambalaža jačih boja sugerira da se radi o hrani ili piću jačeg okusa, a svjetlije boje se koriste za proizvode s manje kalorija.
Boja agresije, crvena potiče apetit i nju prvu uočavamo. Crvena boja se često pojavljuje u proizvodima povezanima sa zabavom (Coca-Cola, McDonalds). Zelena boja ambalaže sugerira da se radi o zdravom proizvodu za ljude, ali i prihvatljivom za okoliš.Ljubičasta se za ambalažu proizvoda rijetko koristi, a kada ju dizajneri upotrijebe žele nam sugerirati da se radi o proizvodu koji je poseban i vrijedan kupnje. Žuta boja se najčešće koristi kao pozadinska boja kada tekst treba doći do izražaja. Narančasta boja se koristi za proizvode koji nisu skupi. Crnom bojom nželi nam se sugerirati da se radi o proizvodima koji su elegantni.Bijela je boja čistoće i neutralnosti, a često se kao i žuta koristi za pozadinu kako bi se tekst bolje istaknuo.

Proizvodima u zlatnoj boji želi se sugerirati kako je taj proizvod posebno vrijedan. Plava boja na proizvodima ulijeva povjerenje i potiče osjećaj odgovornosti. (jk)

 

 

Izvor: www.pametnakuna.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox