Borba za potrošače: Bez obzira na porast PDV-a veliki trgovci smanjuju cijene

02/03/2012

Neposkuljenje asortimana radi većeg PDV-a uvertira je nove konsolidacije tržišta maloprodaje, piše Poslovni dnevnik.

Dizanje PDV-a na 25% trgovačkim je lancima zapravo prilika da nastave međusobno ratovati, pokušavajući zadržati ili privući kupce te potaknuti potrošnju. Potezi trgovaca na tragu su nove potrošačke psihologije, nastale u recesije. Sve manje je lojalnih kupaca, većina ih nastoji sa što manje novca dobiti veću vrijednost, ističe Dražen Lulić, konzultant u tvrtki Caper. Najnovije rezanje cjenika, ne samo na asortimanu kojemu je snižen PDV, trgovci provode na uštrb marže, snižavanje cijena vodit će kao trošak prodaje, pretpostavlja Lulić. Međutim, upozorava, za taj model na razini branše dugoročno nema velikog manevarskog prostora.

Lulić dodaje da takvu politiku mogu voditi samo veliki trgovci iza kojih stoje financijski vrlo moćne maice.  Razdoblje do kraja godine moglo bi otkriti tko (ne)će uspjeti izdržati najnoviju cjenovnu utrku unutar brojne konkurencije.

Među trgovcima pak uglavnom prevladava optimizam, kao da se njih odluka o povećanju PDV-a ne tiče posebno.

Trgovci se ponašaju kao da ih se ne tiče veći PDV

Tako su za Poslovni dnevnik trgovački lanci Konzum, Narodni trgovački lanac, Mercator i Getro kazali kako "ne mijenjaju cijene proizvoda radi povećanja PDV-a, a nekim robnim markama cijenu su umanjili i za veći postotak od zakonom propisanoga." Istu politiku vode i Billa, Lidl i Metro Cach & Carry.

Kupcima jamče, tvrde u Metrou, da "kod najprodavanijih prehrambenih proizvoda sigurno neće biti povećanja cijena." Međutim, važno je naglasiti, poručuju iz Metroa, da politika cijena nije određena samo od strane jednog od njenih elemenata, u ovom slučaju višeg PDV-a. Ona, upozoravaju, također ovisi i o ukupnom tržišnom okruženju te je stoga upravo tržište čimbenik koji zapravo u konačnici definira cjenovno pozicioniranje. (jh)

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 2. ožujka 2012.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox