Britanci drže seminare o tome kako izbjeći plaćanje mita u Hrvatskoj

18/01/2011

Britanska tvrtka GCM Parker bavi se organiziranjem međunarodnih konferencija na kojima educiraju strane tvrtke kako poslovati u pojedinim zemljama. U ožujku organiziraju konferenciju u Pragu gdje će sudionike upoznati s opasnostima od mita, a kao posebno riskantnu zemlju navode Hrvatsku.

 

Tvrde kako je Hrvatska posebno rizična zemlja gdje bi investitori mogli biti izloženi prijevarama i korupciji. U skupini s nama našla se još samo Mađarska.

Simon Stevens iz GCM Parkera rekao je za Business.hr kako su Hrvatsku izdvojili zbog brojnih medijskih izvještaja o pokrenutim istragama protiv korupcije. Dodao je kako je to već druga takva konferencija koju organiziraju. 

Stevens kaže kako, unatoč slaboj zakonskoj regulativi u našoj regiji, investitore brinu zapadnjački zakoni zbog kojih bi mogli biti kažnjeni za netransparentno poslovanje u inozemstvu, piše Business.hr.

Ako neka mulitnacionalna kompanija plati mito u Hrvatskoj, nezavisno o tome hoće li je tužiti u Hrvatskoj, ona može biti progonjena na temelju američkih zakona, upozorio je Stevens i dodao kako je svrha konferencije razjasniti sve zakonske implikacije koje tvrtke mogu snositi izvan granica zemlje u kojima je kriminal počinjen. (J.K.)


 

 

Izvor: Business.hr, 18. siječnja 2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox