DANI POSLOVNE EDUKACIJE: Kriza je prilika, ali i lekcija

17/05/2012

Tanja Rukavina, direktorica tvrtke Abak usluge d.o.o. održala je predavanje na temu: Financije za nefinancijaše u kojem  je podijelila dio svog bogatog iskustva u financijama i računovodstvu.

Prvi dio predavanja održan je na temu poreza, a Rukavina je iznijela zanimljiv podatak koji pokazuje da je čak 57 posto od 107 milijardi kuna koliko je državni proračun iznosio prošle godine došlo kroz poreze. Gledajući strukturu poreza, čak je 80 posto do toga prikupljeno putem PDV-a.

U drugom dijelu predavanja Rukavina se osvrnula na financijske izvještaje: račun dobiti i gubitka, izvještaj o novčanom toku i bilancu stanja.

Financijski savjeti

Za kraj podijelila je tri financijska savjeta Warrena Buffett: "Nemoj kupovati danas ono što ti ne treba jer ćeš uskoro prodavati ono što ti treba", koji vrijedi i za osobne financije tako i za poduzeća. Odnosno nemojte kupiti nešto što vam ne treba, poput nekretnine i očekivati da će vam to donositi prihod bez neke dodane vrijednosti, objasnila je Rukavina.

"Samo uspavanog jastoga može odnijeti morska struja" drugi je savjet Tanje Rukavine. Kao primjer Rukavina je navela domaću tekstilnu industriju koja je uspavana, iako imamo perspektivne mlade dizajnere i razna modna događanja.

"Nemoj testirati dubinu rijeke s obje noge" je treći savjet Tanje Rukavine, a kao primjer navela je tvrtke koje ne stoje na mjestu nego iskušavaju druga tržišta, traže svoju  priliku i trenutak. Ako smo mi na dnu, postoje tržišta koja su u usponu i tamo treba tražiti svoju priliku. Kriza je prilika, ali i lekcija, zaključila je Rukavina. (ps)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox