Deficit u hrvatskoj robnoj razmjeni je 21,2 milijardi kuna (za prvo polugodište)

01/08/2011

Hrvatski robni izvoz, izražen u kunama, iznosio je u prvih šest mjeseci ove godine 32,5 milijardi kuna, što je 4,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je uvoz istodobno porastao za 2,7 posto, na 53,6 milijardi kuna, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pokrivenost uvoza izvozom poboljšana je sa 58,6 posto u prvom polugodištu prošle na 60,6 posto u istom razdoblju ove godine. U odnosu na kumulativne podatke o robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih pet mjeseci bilježi se blago usporavanje koje je izraženije kod uvoza nego kod izvoza, budući je u prvih pet mjeseci rast izvoza iznosio 5,4 posto, a uvoza 5 posto. Deficit u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prvoj polovici ove godine iznosio je 21,2 milijardi kuna, što je gotovo na razini iz istog prošlogodišnjeg razdoblja. Izraženo pak u eurima, hrvatski robni izvoz u razdoblju od siječanja do lipnja iznosio je 4,4 milijarde eura, što je za 2,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz porastao za 0,9 posto, na 7,3 milijarde eura.

Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom izražen u eurima u prvih šest mjeseci bio je 2,9 milijarde eura, što je za 1,6 posto manji deficit nego u istom lanjskom razdoblju. Gledajući po pojedinim značajnijim izvoznim djelatnostima u prvih šest mjeseca ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje visok rast izvoza zabilježila je proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda koja je izvoz povećala za 29 posto, na 462,3 milijuna eura, izvoz kemikalija i kemijskih proizvoda porastao je za 21,5 posto, na 324,5 milijuna eura, a proizvodnje strojeva i uređaja za 20,6 posto, na 276,3 milijuna eura itd. S druge strane, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstva, pod kojom statistika vodi i brodogradnju, u prvoj polovici ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 623,8 milijuna eura, što je 19,9 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Izvoz proizvodnje električne opreme od 292 milijuna eura smanjen je za 10,1 posto.

Visok rast hrvatskog izvoza bilježi se na tržište Bosne i Hercegovine

Više od 61 posto hrvatskog robnog izvoza u prvoj polovici ove godine odnosi se na zemlje EU, no taj je izvoz, ostvaren u vrijednosti od 2,7 milijardi eura, blago smanjen, za 0,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Pritom se bilježi osjetan pad izvoza u Italiju, za 19,9 posto na 743,3 milijuna eura, dok je izvoz u Njemačku smanjen za 3,4 posto na 448 miljuna eura, dok je istodobno hrvatski izvoz u Sloveniju povećan za 10,9 posto, na 360,4 milijuna eura. Visok rast hrvatskog izvoza bilježi se na tržište Bosne i Hercegovine, na koje je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci izvezeno robe u vrijednosti od 511,7 milijuna eura, što je porast od 14,2 posto prema istom razdoblju prošle godine. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox