Health marketing na društvenim mrežama

07/04/2011

Iako se svi slažu kako zdravstvena zaštita nema cijenu niti bi se smjela promatrati kao jedna u nizu ekonomskih kategorija, činjenica je da živimo u vremenu gdje je zdravlje postalo roba. U vrijeme kada svakodnevno stotine ljudi dobiva otkaze - hrvatski se zdravstveni sektor širi.


Zbog ovakve ekspanzije zdravstva, unatoč zabrani iz 2007., u posljednjih je nekoliko godina zaposleno čak šest tisuća ljudi. Sve ovo uz očit demografski trend starenja stanovništva kao i sve nezdravijeg načina života, doveo je privatni i javni zdravstveni sektor u izrazito povoljan položaj. Unatoč svemu navedenom, konkurencija u zdravstvenom sektoru se zaoštrava. Industrija odlazi i korak dalje te prelazi na health marketing. Takva vrsta marketinga, s ciljem propagiranja medicinskih usluga i farmaceutskih preparata, traži nove kanale i nove tehnike kako bi se poruka čula do krajnjih potrošača. Kako oglašavanje farmaceutskih proizvoda te zdravstvenih usluga podliježe posebnim standardima i kriterijima, industrija je prisiljena otvoriti se novim, neformalnim oblicima komunikacije te prilagoditi svoje marketinške strategije trenutačnoj situaciji na tržištu.

Poliklinike na društvenim mrežama

Već je svima jasno kako su društvene mreže postale nužne za marketinški uspjeh. Korisnici se na izravan način mogu informirati, pročitati komentare i iskustva ostalih klijenata, zatražiti savjet te vidjeti tko je sve fan poliklinike i njenih usluga. Vjerojatno najbolji primjer uspješnog health marketinga na društvenim mrežama je onaj poliklinike Bagatin. Poliklinika Bagatin jedna je od vodećih medicinskih ustanova za maksilofacijalnu i estetsku kirurgiju, a svoju uspješnu marketinšku strategiju provode u djelo preko Facebooka. Najbolji dokaz za uspjeh ove kampanje jest činjenica kako za vrijeme pisanja ovog teksta polikliniku Bagatin putem Facebooka prati oko 35.000 korisnika ove društvene mreže, a broj raste iz dana u dan. Usporedbe radi, ostale poliklinike i ordinacije rijetko imaju preko 1.000 fanova.

Tehnika kojom poliklinika Bagatin privlači nove i zadržava stare obožavatelje jednostavna je: kontinuirano se organiziraju nagradne igre gdje ostali obožavatelji poliklinike odlučuju kome se dodjeljuje nagrada. Ovakve igre su izrazito interaktivne te privlače sve veći broj obožavatelja iz dana u dan. Primjer iz prakse izgleda ovako: trenutačno je u tijeku nagradna igra gdje natjecatelji objavljuju fotografiju stvarne osobe, umjetničkog djela, slike ili crteža koji za njih predstavlja današnji ideal ženske ljepote uz objašnjenje. Zatim je red na ostatku obožavatelja poliklinike koji brojem kliknutih „sviđa mi se“, odnosno glasova, odlučuju tko je sretni dobitnik zahvata u vrijednosti od 21.000 kuna. Kontinuiranom organizacijom ovakvih i sličnih nagradnih igara, poliklinika Bagatin uspjela je privući za hrvatske prilike impresivan broj Facebook obožavatelja kojima na dnevnoj bazi odgovara na pitanja preko privatnih poruka, ali i preko javnih komentara.

Facebookom do popusta od 10%

Sličnim putem je krenula i poliklinika Sokol koja se bavi dermatovenerologijom i medicinsku kozmetologijom. Ova je zagrebačka poliklinika skupila više od 1.000 fanova, no broj svakodnevno raste. Za razliku od poliklinike Bagatin, Sokol ne organizira nagradne igre već putem svoje Facebook stranice obavještava fanove o povoljnim akcijama te korisnim informacijama o uslugama i dermatološkim oboljenjima.

Poliklinika i apoteka Bioritam iz Bosne i Hercegovine ide korak dalje te nudi stalni popust od 10% te mogućnost odgode i obročnog plaćanja svim Facebook obožavateljima, pa čak i članovima njegovih obitelji. Uz trenutačnu popularnost društvenih mreža, ovakav jednostavan i neposredan oblik komunikacije pokazao se izvrsnim za krizna vremena. Osim niskih troškova, ovakvim se oblikom health marketinga izravno kontaktira potencijalnog klijenta koji na jednom mjestu može pronaći sve potrebne informacije, uključujući prijašnja iskustva u poliklinici, pitanja znatiželjnika, pohvala no i kritika u kojim aktivno sudjeluju i sami voditelji stranica.

Humanitarni karakter

Iako se naizgled čini kako u ovakvoj marketinškoj strategiji jedne klinike za estetsku kirurgiju nema mjesta za toplu ljudsku priču, neke od navedenih klinika potvrđuju suprotno. Bitno je naglasiti kako u svemu ovome postoji i humanitarni karakter. Nerijetko je slučaj kako se nagradni operativni zahvati dodjeljuju upravo ljudima s urođenim fizičkim manama kojima takva operacija uvelike olakšava uvjete za normalan život.

 

Autor: Josipa Majić

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox