Južna Koreja priznala: Sporazum o slobodnoj trgovini s EU nam šteti

24/08/2012

Južnokorejski dužnosnici po prvi puta su priznali da kompanije u Južnoj Koreji trpe štete zbog sporazuma o slobodnoj trgovini s Europskom unijom (EU), koji je stupio na snagu sredinom prošle godine.

Južnokorejska trgovinska komisija priopćila je da je prihvatila zahtjev za odštetom jedne kompanije koja prerađuje svinjetinu, jer je njezino poslovanje pogođeno rastom uvoza jeftinije svinjetine iz Europe.

Tvrtka sa sjedištem u južnokorejskoj pokrajini Sjeverna Jeolla zabilježila je u prvom polugodištu na godišnjoj razini pad prihoda od prodaje za 30 posto.

Trgovinska komisija je objavila da je svinjetina iz domaće proizvodnje na korejskom tržištu u 2010. godini bila zastupljena sa 85 posto, dok je iz Europe ostvarila svega 5,6 posto udjela. No, u prošloj godini udjel domaće svinjetine smanjen je na 71 posto, a iz Europe je povećan na 12,2 posto. Spomenuta tvrtka sada ima pravo na kredite po niskim kamatama i financijsku potporu za savjetovanje o korporativnom restrukturiranju.

Južnokorejske tvrtke čiji su prihodi znatno nagriženi zbog porasta uvoza mogu zatražiti državnu potporu. Trgovinska komisija još razmatra tri slučaja, uključujući i pritužbu proizvođača tradicionalnog korejskog vina, čiji su prihodi od prodaje znatno potonuli zbog rastućeg uvoza europskih vina.

Sporazum o slobodnoj trgovini s EU, prvi takav sporazum koji povezuje jednu azijsku zemlju i najveći svjetski gospodarski blok, stupio je na snagu 1. srpnja prošle godine. Korejski Institut za međunarodnu gospodarsku politiku objavio je da očekuje da će u dugoročnom razdoblju međusobna trgovina porasti za 20 posto. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox