Kad voditelju konačno postaje lakše?

21/11/2018

Kada dolazi ta faza, i da li uopće dolazi, ovisi najviše o vama. Ne volim na ovako malom prostoru spominjati teorije, ali vaše pitanje naprosto žudi za pozivanjem Csíkszentmihályija.
Mihály Csíkszentmihály, profesor psihologije i managementa, postavio je teoriju toka (flow) kao idealnog razvoja, u kojem usklađeno rastu izazovi posla i kompetencije.


Razvoj kompetencija obično ide kontinuirano, a izazovi posla se najčešće mijenjaju skokovito: dodatnim zadacima, napredovanjem u hijerarhiji ili promjenama u okruženju. Stoga je normalno da ta dva aspekta nisu idealno usklađena i da nam je na poslu u nekim fazama zahtjevno i stresno, a u nekim fazama ležernije ili čak lagano dosadno. To je sve u redu ukoliko razlike nisu prevelike i predugo traju.

Ponekad nam može odgovarati da nas izazovi zahtjevnijeg posla motiviraju i potaknu na ubrzani razvoj, a ponekad nam može odgovarati i faza odmora u kojoj sve radimo s lakoćom, bez straha od mogućih grešaka, prekoračenja rokova ili rada vikendom koji frustrira obitelj. Treba napomenuti da na dijagramu nemamo vremensku dimenziju. Rast ide individualnom brzinom, a može se i zaustaviti. U vašem slučaju je napredovanje išlo prilično brzo i kontinuirano. Dva napredovanja u hijerarhiji, promjene i reorganizacija u 5 godina znače da ste se vjerojatno stalno nalazili u području stresa i frustracija.

Voditeljski posao sam po sebi nosi više stresa, a uz to ste imali i pojačanu dozu zbog ubrzanog razvoja. Ipak, život bez stresa nije ni moguć niti poželjan. Danas se o stresu priča kao o nečem negativnom, zato što ga većina ljudi ima previše i što im stvara probleme. Stres je inače u podnošljivoj mjeri zdrav i potreban kako bismo se mogli razvijati. Svaki sportski trening je stres za organizam koji za posljedicu ima razvoj kroz natkompenzaciju.

Optimalna razina stresa je individualna i svatko je mora sam odrediti. Ako spominjete da se s nostalgijom sjećate vremena prije vođenja ljudi, vrijeme je da razmislite što zaista
želite u životu i kakav poslovni život se uklapa u tu cjelinu. To ne mora nužno značiti da se trebate odreći voditeljske funkcije, ali bi vam možda dobro došlo neko vrijeme apstinencije
od daljnjeg napredovanja.

Autor teksta: Davorin Belamarić

Izvor: Poslovni savjetnik br. 115-116

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_115_low_38.pdf586.26 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox