Kako se Facebookov IPO iz trijumfa umalo pretvorio u katastrofu stoljeća

21/05/2012

Nakon nevjerojatnog medijskog praćenja izlaska Facebooka na burzu i najavljivanja ''inicijalne ponude stoljeća'', pokazalo se da ozbiljni investitori nisu zainteresirani za projekte iza kojih ne stoji dobar povrat na investirano, piše Poslovni dnevnik.

Na kraju prvog dana trgovanja ispostavilo se da medijska buka ne utječe na one koji upravljaju fondovima vrijednima stotine milijune dolara. Facebook je, nakon polusatnog kašnjenja početka trgovanja na Nasdaqu, prodao 421 milijun dionica. Dionica se počela prodavati po 42 dolara tijekom jutra, ali je poslije podne pritisak bio toliko jak da je cijena pala na 38,23 dolara, samo 23 centa iznad početne cijene. Da nije bilo nekolicine velikih investitora i Facebookovih partnera u IPO-u, najiščekivanija javna ponuda pretvorila bi se u pravu katastrofu.

3 razloga lošeg starta Facebooka

Prije svega, valja se zapitati zašto je donesena odluka o tako visokoj početnoj cijeni. Facebook neodoljivo podsjeća na General Motors koji je stupio na burzu s 33 dolara po dionici, da bi se danas prodavao po 21 dolar. Možda je za Facebook ipak bila bolja ideja ostati na početnoj cijeni od 28 dolara te pustiti tržište da polako diže cijenu, što bi imalo jako dobar psihološki utjecaj na ulagače.

Drugi razlog je taj što zapravo nikome nije jasno kako Facebook planira zarađivati u budućnosti. Naime, kompanija još nema razrađenu strategiju zarađivanja na korisnicima koji stranici pristupaju putem mobilnih uređaja, a to je otprilike isto kao da Shell ne zna kome će prodavati naftu.

Treći bitan razlog je što kompanije počinju uviđati da im Facebook zapravo ne donosi ništa. ''Lajkovi'' i broj prijatelja ne donose nikakvu zaradu, a to počinju priznavati i najveći obožavatelji društvenih mreža. (jh)

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 21. svibnja 2012.

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox