Koliko naplatiti kavu? Pa, ovisi kako na to gledate

05/09/2012

Odrediti cijenu vrlo često je jako zahtjevno. Danima razmišljate, zbrajate troškove, poreze, uloženo, uspoređujete s konkurencijom. Zapravo se radi o tome da je cijena povezana s percepcijom i da je vrijednost vrlo važan pojam.

U početku ćete vjerojatno misliti da biste cijenu trebali odrediti na temelju troškova stvaranja svog proizvoda ili usluge. Tako zbrojite sve troškove, sirove materijale, plaće, transport, logistiku, poreze, namete … pa pridodate zaradi i dobit i eto cijene, piše profitiraj.hr.

Stručnjaci savjetuju mala i srednja poduzeća da prije određivanja konačne cijene, moraju postaviti nekoliko sljedećih pitanja:

•Koju razinu cijene ćemo odrediti za svoj proizvod iliuslugu ?

•Koja će biti naša politika diskontiranja cijena?

• Koje uvjete kredita ćemo ponuditi našim potrošačima?

• Kako odrediti cijenu dodatnih usluga koju ćemo nuditi?

• Koje metode plaćanja ćemo ponuditi?

• Koju politiku cijena ćemo primijeniti u slučaju da potrošači otkažu narudžbu?

Postoje razni čimbenici koji utječu na cijenu kao i metode određivanja cijena, no, Nicholas Bate, autor priručnika „Instant MBA savjetuje da najviše vodite brigu o percepciji i tome koliko usluga ili proizvod vrijede kupcu. Tajna dobre cijene je upravo u tome!

Pitate se zašto su neka mjesta u kazalištu mnogo skuplja i zašto će mnogi platiti više? Objašnjenje je vrlo jednostavno, zato jer posjetitelji smatraju da neka sjedala daju veću vrijednost.

Ili, zašto plaćate više za torte u lijepim kutijama s mašnom.

Bate stoga savjetuje – napuhnite percepciju vrijednosti i povećajte cijenu! Svakako ćete tada govoriti manje o troškovima, a više o vrijednostima, piše profitiraj.hr. (ps)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox