Moć partnerskog odnosa proizvođač-distributer-trgovac

23/09/2020

Bez obzira jeste li značajan ili manje značajan igrač na tržištu, ne možete izbjeći nove trendove koje ispred nas postavlja društvo, razvoj tehnologije i nove generacije. Ne odnosi se to samo na FMCG industriju koja bi nove trendove trebala uočiti i primijeniti prva, nego i na ostale industrije.


Ako se bavite prodajom, sigurno pripadate jednoj od tri ključne karike prodajnog lanca. Bez obzira kojoj strani pripadate, važno je da poznajete metode koje vam mogu pomoći u svakodnevnom poslovanju i naučite kako možete implementirati postignute dogovore, te osjetite moć zajedničkog nastupa na tržištu. Porast digitalne tehnologije i poslovni modeli inovacija doveli su do drugačijeg odnosa između principala, distributera i trgovaca.

Pitate se kako onda principali, distributeri i trgovci mogu napraviti zaokret u načinu razmišljanja i rada, kada svatko od njih ima unutarnje situacije. Da biste se pozabavili rješenjem unutarnje situacije, ponekad je dobro proširiti horizonte i svoje snage usmjeriti na vaše strateške partnere. Nadam se da ste u ovom slučaju prepoznali nekoliko zaključaka:

1) Odnos principala, distributera i trgovaca treba se temeljiti na međusobnom poštivanju, razumijevanju i treba biti otvoren sa što češćim povratnim informacijama kako bi sve strane bile sigurne da idu u istom smjeru

2) U strategiju razvoja i plan rada poželjno je da budu uključene sve tri strane

3) Win-win-win filozofija je jedini mogući generator dugoročnog uspjeha

Mogu li proizvođači računati na distributera kao partnera u poslovanju?

Kada je u pitanju odnos proizvođača i distributera kao glavna prepreka izdvaja se fokusiranost prodajnog tima distributera i proizvođač uvijek ima dilemu – tražiti tzv. “dedicated diviziju” ili ne. Ako ste proizvođač, sigurno ste često razmišljali kako biste imali puno bolje prodajne rezultate kada biste kod vašeg distributera imali prodajni tim koji je fokusiran na vaš asortiman. No, je li to baš tako? PS/SŠ

Autor teksta: Gordana Kadoić

Izvor: Poslovni savjetnik br. 145

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_145-146_-051.pdf232.41 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox