Novi udar: Na jesen hrana skuplja i do 15 posto

22/08/2012

Brojke kažu da od 100 potrošenih kuna čak 32 trošimo na hranu (za usporedbu, u EU se troši 16 kuna), a od jeseni bi mogli trošiti još više.

Naime, zbog 18-mjesečne suše i kasnog proljetnog mraza u Hrvatskoj, problema s likvidnošću prehrambene industrije, poremećaja na svjetskim burzama uzrokovanih sušom i desetkovanim prinosima u poljoprivredi, stručnjaci procjenjuju da će hrana kod poskupjeti najmanje 10 do 15 posto, prvenstveno meso, mlijeko, ulje, mast, margarin.

Prvi put u povijesti nedostajat će nam kukuruza, oko pola milijuna tona, dok smo protekle godine u prosjeku izvozili oko 200.000, rekao je za Večernji list direktor Croatiastočara Branko Bobetić.

Stočni fond je, kad je u pitanju tovna junad, u odnosu na 2007. godinu siromašniji za 20 posto, dok su cijene repromaterijala 50 posto više, kaže čelnik Baby Beefa Toni Raič koji do Vlade traži hitne mjere koje će imati dugoročne učinke i neznatnu korekciju cijena. Svako daljnje zanemarivanje stanja u poljoprivredi vodi divljanju cijena i mešetarenju, a u pitanje će doći cjelokupni BDP Hrvatske. (jk)

 

 

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox