Od "vatrogasnog" pristupa prema sustavnom rješavanju problema

13/11/2019

Manager sam malog poduzeća u kojem nastojim osigurati visoki stupanj sudjelovanja zaposlenika u odlučivanju. Unatoč tome čini mi se da neprestano „gasimo požare“, odnosno rješavamo probleme koji su uvijek hitni. To dovodi do frustracije te se čini da nikada nije vrijeme da se malo opustimo. Radimo li nešto pogrešno?


Ponekad se događa da unatoč najboljim namjerama doživljavamo neprestane probleme i situacije koje zahtijevaju našu potpunu pozornost u vrlo kratkom roku. Ta činjenice može imati više uzroka, ali najčešći je onaj koji se odnosi na pogrešku u pristupu. Takva pogreška tiče se primjene kratkoročnog i linearnog načina razmišljanja, umjesto dugoročnog i sustavnog. Sustavno mišljenje podrazumijeva sposobnost sagledavanja neke situacije s obzirom na analizu svih relevantnih okolnosti koje svojom interakcijom utječu na njenu pojavu. Ono podrazumijeva sposobnost identifikacije i sagledavanja čimbenika koji su doveli do trenutne situacije, kao i načina na koji njene značajke mogu utjecati na druge čimbenike u budućnosti.

Trenutna situacija može predstavljati poželjnu ili nepoželjnu stvarnost ili stvarnost koja bi u određenim okolnostima mogla postati nepoželjnom. Stoga se sljedeći korak odnosi na traženje načina upravljanja njenim razvojem. Ako se radi o situaciji koja predstavlja trenutno poželjnu stvarnost, uz želju da se značajke takve situacije održe i u budućnosti, potrebno je pristupiti traženju čimbenika koji djeluju poticajno ili ograničavajuće. Tada je potrebno razvijati strategije i taktike kojima se mogu jačati poticajni čimbenici te uklanjati ili ublažiti utjecaj onih koji djeluju ograničavajuće.

 

Autor teksta: Nataša Rupčić

Izvor: Poslovni savjetnik br. 131

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_131_low_34.pdf112.82 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox