Odobrena koncentracija Tommyja i Keruma

03/12/2012
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je danas da je odobrila koncentraciju poduzetnika s područja maloprodaje "Tommy" i "Kerum", kojom je "Tommy" u 2010. i 2012. sukcesivno stekao dio prodajnih mjesta "Keruma". 

Te dvije tvrtke, sudionici koncentracije, djeluju na tržištu trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo, i to na području pet županija - Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Uzimajući u obzir utvrđene strukture tržišta i značajan broj konkurenata različite tržišne snage na mjerodavnim tržištima, Agencija je zaključila da provedba koncentracije neće imati negativan učinak na tržišno natjecanje, jer se njome ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije, navode iz AZTN-a.

Štoviše, dodaju, za pretpostaviti je da će "Tommy" svojim tržišnim udjelom "pridonijeti većoj konkurenciji između poduzetnika na mjerodavnim tržištima što će ići u korist i potrošačima". Naime, rezultati ekonomske analize koju je provela Agencija ukazuju na rast tržišnog udjela poduzetnika "Tommy" na teritoriju Hrvatske na 5 posto te da će koncentracija najznačajniji učinak na tržištu imati u na području Splitsko-dalmatinske županije. U toj županiji ovom koncentracijom "Tommy" postaje najznačajniji takmac (tržišni lider), s udjelom između 25 i 30 posto, dok je drugi po veličini tržišni takmac na tom području "Konzum", s udjelom između 20 i 25 posto.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije "Tommy" će nakon provedene koncentracije imati udjel od 15 do 20 posto, a najznačajniji takmac mu je i tamo "Konzum", s udjelom između 30 i 35 posto. Na području Šibensko-kninske županije "Tommy" ostvaruje udjel od 10 do 15 posto, dok u Zadarskoj i Primorsko-goranskoj županiji ostvaruje udjele niže od 5 posto.

Međutim, ističu iz AZTN-a, unatoč tome što je koncentraciju ocijenila dopuštenom, Agencija će protiv "Tommya" pokrenuti postupak utvrđivanja uvjeta za izricanje upravno kaznene mjere zbog nepodnošenja prijave namjere provedbe koncentracije na ocjenu u zakonskom roku. Iz Agencije pritom pojašnjavaju da je riječ o lakšoj povredi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. Obveza prijave za "Tommy" je nastala 10. svibnja 2010., kada je "Tommy" kupio, odnosno zakupio posljednji od šest prodajnih prostora "Keruma" u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox